Adıyaman merkezde yaşayan gençyetişkinlerin (21 -40 yaş arası)beslenme alışkanlıkları vebeslenme bilgi düzeylerininbelirlenmesi
- Tez No: 717902
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM TUBA GÜNEBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Beslenme Alışkanlıkları, Sağlıklı Beslenme, Obesity, Nutritional Habits, Healthy Nutrition
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yeme alışkanlıkları“insanların sosyal ve kültürel etkilere yanıt olarak belirli yiyecekleri veya diyetleri seçmesine, tüketmesine ve kullanmasına yol açan bilinçli, kolektif ve tekrarlayan davranışlar”olarak tanımlanmaktadır. Genç yetişkinler (21-40 yaş arası) sağlıksız beslenme alışkanlıklarının gelişimine daha duyarlı hale getlen bir değişim aşamasındadır. Stres, kısa uyku süreleri, ekonomik sınırlamalar, zaman eksikliği ve yaşam tarzı ile ilgili değişiklikler yeme alışkanlıklarını etkileyen bazı faktörlerdir. Bu çalışmada Adıyaman merkezde yaşayan genç yetişkinlerin (21-40 yaş arası) beslenme alışkanlıkları incelenmiş ve beslenme bilgi düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar Adıyaman merkezde yaşayan genç yetişkinlerin (21-40 yaş arası) beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeylerinin anlamlı düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmanın 3. Bölümünde method ve yöntemler kısmında yapılan anketler ampirik olarak değerlendirilmiş ve sonuçlanmıştır. Elde edilen sonuçlar yaş aralıkarı ve bilgi birikimindeki farklılıklara göre etki gösterdiği bulgulanmıştır. Bu durumun sebebi beslenm alışkanlığının yaşa, cinsiyete ve diğer sosyo-demografik değişkenlere bağlı değişmesinden kaynaklı olmuştur. Çalışma için yapılan anket değerlendirmesindeki durumlar göz önüne alındığındayapılan tanımlayıcı istatistikler, ankete katılan kişiler arasında; %25'i 26-30 yaş aralığındaki kişilerden, %60'ı 31-40 yaş grubunda yer alan kişilerden ve %15'i ise; 21-25 yaş aralığında yer alan kişilerden oluşmaktadır. Ankete katılanların %52' si erkek, %48'i ise kadınlardan oluşmuştur. Ankete katılanların içinde %54' lük bir kesim evlilerden oluşurken, %46' lık bir kesim ise bekârlardan oluşmuştur. Ankete katılanlara ait eğitim durumları ise; ilkokul mezunları %4, ortaokul mezunları %15, lise mezunları %20, üniversite mezunları %35, lisansüstü eğitimi olanlar %26 olarak belirlenmiştir. Gelir durumu değişkeni incelendiğinde ise; Geliri giderinden az olanların oranı %51, geliri giderine eşit olanların sayısı %19 ve son olarak geliri giderinden fazla olanların sayısı ise %19 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Eating habits are defined as“conscious, collective and repetitive behaviors that lead people to select, consume and use certain foods or diets in response to social and cultural influences”. Young adults (21 to 40 years old) are in a phase of change, which becomes more sensitive to the development of unhealthy eating habits. Stress, short sleep times, economic limitations, lack of time and lifestyle changes are some of the factors that affect eating habits. In this study, the nutritional habits of young adults (21- 40 years old) living in the center of Adıyaman were examined and their nutritional knowledge levels were tried to be determined. The obtained results reveal that the nutritional habits and nutritional knowledge levels of young adults (21-40 years old) living in the center of Adıyaman are at an analytical level.Third of the study. Method and empirically evaluated in the methods section and in the section surveys were recorded.Should have knowledge according to the differences in age groups and the results were the effect. The reason for this situation beslenm habit of the age, gender and other socio-demographic variables has been sourced from due to change.For the study descriptive statistics of the survey in view of the circumstances of the assessment made, among the respondents to the survey, 25% people within the age range of 26-30, 60% people in the age group from 31-40 and 15%; it consists of people in the age bracket of 21-25.Of respondents 52% men, 48% were female. Of respondents over 54% of them are married and formed from a cut of 46% of The Bachelor consists in a cut.The education levels of the respondents; primary school graduates and 4% of secondary school graduates and 15% of high school graduates and 20%, university graduates 35% of those with postgraduate education 26%, respectively.Of revenue when the state variable is examined;Revenue less than expenses of those, 51% in the number of income expenses equal to 19%, and lastly the number of those with income more than expenses by 19% as was determined.