Medikal turizmde uluslararası hastaların Türkiye tercihini etkileyen faktörler: Bir üniversite hastanesi örneği
Factors affecting Turkey's the selection of international patients in medical tourism: A university hospital example
- Tez No: 717989
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER RONA TURANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, Healthcare Management, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Medikal Turizm, Medikal Turist, Health Tourism, Medical Tourism, Medical Tourist
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
İnsanlar hastalıklarını iyileştirmek ve sağlıklarını korumak için yüzyıllardır arayış içinde olmuşlar ve bu amaçla başka yerlere seyahat etmişlerdir. Son yıllarda ileri yaştaki nüfus, kronik hastalıklardaki artış, tedavi için uzun bekleme süreleri, maliyet artışı gibi sebepler insanları yaşadıkları yer dışında tedavi alternatifleri aramaya daha fazla yöneltmiş ve bu talep artışı medikal turizm sektörünün önemini artırmıştır. Bu çalışma medikal turizm sektöründe hastaneye başvuran medikal turistlerin Türkiye seçiminde etkili olan faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Anket yöntemi ile elde edilen veriler ışığında hastaların destinasyon seçimini etkileyen kriterleri belirleyerek muhtemel iyileştirme yapılması gereken alanların belirlenmesi ve medikal turizm sektörüne katkı yönünde önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Medikal turistlerin destinasyon seçimine etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla 18.06.2020-18.10.2020 tarihleri arasında hastaneye başvuran ve çalışmayı kabul eden 127 hasta ve hasta yakınına anket soruları yöneltilmiştir. Anket sonuçlarına göre; Türkiye'de tedavi almaya karar verirken, %45,2'si 'tedavi ve konaklamayı kapsayan paket programlar'ı, %42,3 'ülkelerin aşina olması'nı, %38,4'ü 'ülkelerine yakınlığı'nı, %36,3'ü 'destinasyonun ekonomik durumu'nu, %33,3'ü 'kendi ekonomik durumu'nu etkili bulmuştur. %66,7'si 'hijyen ve sanitasyon derecesi', %59,3'ü 'kurumun hizmet kalitesi'ni, %51,2'si 'bekleme süresinin az olması'nı, % 44,6'sı 'hekim kadrosunun uluslararası geçerlikte eğitime sahip olması'nı, %43,9'u 'sağlık hizmeti maliyeti'ni çok etkili bulmuştur. Erkekler ve kadınlar arasında politik durum, coğrafi ve kültürel önem, vize ve hizmet maliyet alt boyutlarında anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
People have travelled to other places for centuries to cure their illnesses and maintain their health. In recent years, the elderly population and the increase in chronic diseases, long waiting times for treatment, increase in costs have led people to seek treatment alternatives other than where they live, and this increase in demand has made the medical tourism sector more important. This study was carried out as a descriptive study in order to determine the factors that are effective in the choice of medical tourists who apply to the hospital in the medical tourism sector. In the light of the data obtained by the survey method, it is aimed to determine the criteria that affect the destination selection of the patients and to determine the areas where possible improvement should be made and to make suggestions to contribute to the medical tourism sector. In order to determine the factors affecting the destination choice of medical tourists, survey questions were asked to 127 patients and their relatives who applied to the hospital between 18.06.2020 and 18.10.2020 and accepted to work. According to the results of the survey; When deciding to receive treatment in Turkey, 45,2% 'package programs covering treatment and accommodation', 42,3% 'familiarity with countries', 38,4% 'closeness to their countries', 36,3% of them 'destination'economic situation', 33,3% of them choose their 'own economic situation' effective, 66,7% 'hygiene and sanitation degree', 59,3% 'service quality of the institution', 51,2% 'low waiting time', 44,6% 'doctor's participation in internationally valid education', 43,9% 'health service cost', found it very effective. There was no significant difference between men and women in the sub-dimensions of political situation, geographical and cultural importance, visa and service cost.