Migren hastalığında konnektif masajı ve klasik masajın etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficiency of connective tissue massage and classical massage in migraine disease
- Tez No: 718059
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÖZDİNÇLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: migren, ağrı, konnektif doku masajı, klasik masaj, migraine, pain, connective tissue massage, classic massage
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma Konnektif Doku Masajı ve Klasik Masajın migren hastalarında atak sıklığı, atak süresi, atak şiddeti, uyku, depresyon ve yaşam kalitesi üzerindeki etkinliğini gözlemlemek ve iki tedavi yöntemini karşılaştırmak amacıyla planlandı. 18 yaş üzeri 30 migren tanılı hasta randomize bir şekilde, Konnektif Doku Masajı grubu (KDM) ve Klasik Masaj grubu (KM) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruptaki hastalara 8 hafta süreyle haftada 2 seans olmak üzere uygulama yapıldı. Hasta Bilgi Formu, Vizüel Analog Skala (VAS), Migren Özürlülük Değerlendirilme Ölçeği (MİDAS), Migrende 24 Saatlik Yaşam Kalitesi Ölçeği, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Beck Depresyon Envanteri (BDÖ) ve Global Değişim Ölçeği (GDÖ) kullanıldı. Çalışmanın sonuçlarına göre; atak sıklığı ile atak süresinde, müdahale öncesi ve sonrası gruplar arası karşılaştırmada ve grup içi karşılaştırmalarında anlamlı farklılık bulunamadı (p>0,05). Atak şiddeti için kullanılan VAS skorlarında ve özürlülük değerlendirmesi için kullanılan MIDAS skorlarında müdahale öncesi ve sonrasında; gruplar arası karşılaştırmada anlamlı bir farklılık bulunmazken grup içi karşılaştırmalarda her iki grupta da anlamlı farklılık bulundu (p0,05). GDÖ skorlarında anlamlı derecede memnuniyet elde edilirken iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı (p>0,05). Migren hastalarında Konnektif Doku Masajı ile Klasik Masajın etkin bir tedavi yöntemi olduğu ancak birbirine üstünlüğü olmadığı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
This study was planned to examine the effects of Connective Tissue Massage and Classical Massage on migraine patients, to observe their effectiveness on attack frequency, attack duration, attack severity, sleep, depression and quality of life, and to compare the two treatment methods. Thirty migraine patients over 18 years of age were randomly divided into two groups as the Connective Tissue Massage group (CTM) and the Classic Massage group (CM). The patients in both groups were treated for 8 weeks, 2 sessions per week. Patient Information Form, Visual Analog Scale (VAS), Migraine Disability Assessment Scale (MIDAS), The 24-Hour Migraine Quality of Life Questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI), Beck Depression Inventory (BDI) and Global Rating Scale (GRS) were used. According to the results of the study; No significant difference was found between the frequency of attacks and the duration of attacks, before and after the intervention, and in-group comparisons (p>0.05). In the VAS scores used for attack severity and MIDAS scores used for disability assessment, before and after the intervention; While there was no significant difference in the comparison between groups, a significant difference was found in both groups in the in-group comparisons (p0.05). While significant satisfaction was obtained in GRS scores, no significant difference was found between the two groups (p>0.05). We can conclude that Connective Tissue Massage and Classical Massage are effective treatment methods in migraine patients, but they are not superior to each other.