Kıbrıs Birleşmiş Millletler barış gücüaskeri misyonu (1964-1974)
- Tez No: 718187
- Danışmanlar: PROF. DR. ULVİ KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Sorunu, BM Barış Gücü, Cyprus Issue, UN Peacekeeping Force
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kıbrıs, 1571 yılında Osmanlı hâkimiyetine geçti ve Kıbrıs‟ın Osmanlı hâkimiyeti 1878 yılına kadar devam etti. Kıbrıs‟ın idaresi, 1878 yılında geçici olarak İngiltere‟ye verildi. İngiltere, 1960 yılına kadar Kıbrıs‟a hâkim oldu. 1960 yılında, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan‟ın garantörlüğünde Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Bu cumhuriyet uzun ömürlü ve kalıcı olmadı. Çünkü Kıbrıslı Rumlar Enosis girişimlerine devam ettiler. Garantör devletlerden biri olan Türkiye, Kıbrıslı Türkleri kurtarmak için 1963, 1964 ve 1967 yıllarında girişimlerde bulundu. Bu girişimler, Kıbrıslı Rumlar tarafından gerçekleştirilen planlı katliamı önledi ve bu girişimler Kıbrıslı Türklerin hayatlarını kurtardı. BM Barış Gücü, BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan 186 numaralı karar uyarınca 4 Mart 1964 tarihinden günümüze kadar Kıbrıs‟ta görevini sürdürmektedir. BM Barış Gücü‟nün varlığı 1963-1974 yılları arasında yaşanan şiddeti engelleyememiştir. Kıbrıs‟ta yaşananlar; BM Barış Gücü'nün etkisi/etkisizliği göz önüne alınarak bir yargıya varılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Cyprus was conquered by the Ottoman Empire in 1571 and the Ottoman domination in Cyprus continued until 1878. The administration of the island of Cyprus was temporarily given to the United Kingdom in 1878. The UK, until 1960, dominated the island of Cyprus. In 1960, Turkey, Cyprus and Greece as guarantor was founded in the UK. The Republic of Cyprus was established in 1960 in the guarantorship of Turkey, the UK and Greece. This republic did not last long. Greek Cypriots continued their Enosis initiatives insistently. One of the guarantor states Turkey, made political attempts in 1963, 1964 and 1967 in order to liberate the Turkish Cypriots. These initiatives prevented the planned massacre of Greek Cypriots and saved the lives of Turkish Cypriots. The UN Peacekeeping Force served in Cyprus after 4 March 1964, pursuant to Resolution 186 of the UN Security Council. The existence of the UN peacekeeping force could not prevent the violence between 1963-1974. It was tried in this thesis to carry out the evaluation by taking into account the effect / ineffectiveness of UN Peacekeeping Force on the events in Cyprus.