Multipl skleroz hastalarında kognisyon ve prognozun P300 ve OCT ile değerlendirilmesi
Evaluation of cognition and prognosis in multiple sclerosis patients with P300 and OCT
- Tez No: 718282
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL BULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Cognition, multiple sclerosis, OCT, prognosis, P300
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Multipl skleroz (MS) hastalarında optik koherens tomografi (OCT, OKT) ve P300 parametrelerinin kognitif etkilenim (KE) ile prognoz hakkında bilgi sağlayıp sağlamadığını, bu alanda hangisinin daha kullanılabilir olduğunu değerlendirmeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Demiyelinizan Hastalıklar Polikliniği'nde 15 Nisan 2021-15 Temmuz 2021 tarihleri arasında, 2017 McDonald Kriterleri'yle kesin MS tanısı almış, 18 yaş üzeri, çalışmaya gönüllü ve okur-yazar olan, nöropsikolojik testlerin yapılmasına engel olacak dil, işitme ve görme problemi ile MS dışında kognisyonu etkileyebilecek hastalığı olmayan, klinik değerlendirmeden en az 1 ay önce atak geçirmemiş ve atak tedavisi almamış olan 40 hasta dahil edildi. Hastaların kognitif durumları Brief International Cognitive Assessment of MS (BICAMS), Frontal Assessment Battery (FAB), Schulman saat çizme testi (SÇT) ile değerlendirildi. En geç bir hafta içinde hastaların OCT ve P300 testleri yapılarak, bu testlerin kognitif testlerle ve prognostik açıdan da EDSS ile ilişkileri incelendi. Bulgular: Hastaların P300 latanslarıyla Symbol Digit Modallity Test (SDMT), Brief Visual Memory Test-Revised (BVMT-R) ve Schulman SÇT değerleri arasında negatif yönde zayıf korelasyon olduğu saptandı (p=0,034; p=0,021, p=0,045). Hastaların R-RNFL (sağ-retinal nerve fiber layer), ort-RNFL (ortalama RNFL), R-GCC (sağ ganglion cell complex), L-GCC (sol GCC) ve ort-GCC (ortalama GCC) değerleriyle Schulman SÇT değerleri arasında pozitif yönde zayıf korelasyon olduğu belirlendi (p=0,034, p=0,033, p=0,020, p=0,046, p=0,018). Hastaların EDSS'leri ile P300 latansları arasında pozitif yönde zayıf korelasyon olduğu bulundu (p=0,023). Hastaların EDSS (Expanded Disease Status Scale)'leri ile OCT değerleri arasında anlamlı korelasyon saptanamadı (p>0,05). Sonuç: P300'ün OCT'ye göre kognitif testlerle daha iyi korelasyon gösterdiği; P300 latansı uzun saptanan hastaların en az bir kognitif testinde bozukluk olduğu saptandı. Prognoz açısından ise EDSS ile ilişkilerine bakıldığında; P300 latansı uzun olanların çoğunluğunun EDSS34 ve P300 latansı kısa olanların çoğunluğunun EDSS
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed in this study to determine that P300 and optic cohorence tomography (OCT) parameteres can provides information about cognitive impairment (CI) in multiple sclerosis (MS) and disease prognosis, and to know that which test is more predictive about determining CI and prognosis. Metarials And Methods: Between 15 April 2021 and 15 July 2021, we included 40 MS patients who have a definitive diagnosis of MS according to the 2017 McDonald's diagnostic criteria, are over 18 years of age, are literate, volunteered to study, don't have any additional disease that may affect cognition, language and vision problems that would prevent neurophsycological, OCT and P300 tests, haven't had an attack and recevied steroid therapy for at least one month before enrollment. Brief International Cognitive Assessmet of MS (BICAMS), Frontal Assessment Battery (FAB) and Schulman clock drawing tests (CDT) were used to determine CI. OCT and P300 were performed within one week at the latest after performing the cognitive tests. We evaluated that if there is any relation between OCT and P300 results and CI and prognosis. Results: We found weak negative correlation between P300 latancies and Symbol Digit Modalities Test (SDMT), Brief Visual Memory Test-Revised (BVMT-R) and Shulman CDT values (p=0,034, p=0,021, p=0,045). Usually, a weak positive correlation was found between the OCT values of the patients and the Shulman CDT. Between patients' EDSS and P300 latencies a weak positive correlation was found (p=0,023). Significant correlation between patients' EDSS and OCT values were not detected (p>0,05). Conclusion: In our study we found that the prolongation in P300 latency has a higher power to detect cognitive impairment and to identify patients with EDSS≥4 compared to the decrease in OCT values.