Multipl skleroz hastalarında aleksitimi düzeyinin gözlerden zihin okuma ve kognisyon ile ilişkisi
The relationship of alexithymia level from reading the mind in the eyes and cognition in multiple sclerosis patients
- Tez No: 629803
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, Aleksitimi, Gözlerden Zihin Okuma Testi, Kognisyon, Multiple Sclerosis, Alexithymia, Reading the Mind in the Eyes Test, Cognition
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada multipl skleroz (MS) hastalarında kendi duygularını tanıma, tanımlama, hayal kurma ve duygularını dışa yansıtma güçlüğü olan aleksitiminin sıklığını tespit etmek, diğer insanların duygularını tanımayı değerlendirmek açısından gözlerden zihin okuma becerisini belirlemek ve bu parametrelerin yaş, cinsiyet, hastalık süresi, özürlülük düzeyi, kognitif durum, anksiyete ve depresyon ile ilişkisini değerlendirmek amaçlandı. Çalışmaya Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi nöroloji polikliniğine başvuran MS tanısı almış 70 hasta ve hastalar ile benzer demografik özelliklere sahip 70 sağlıklı katılımcı dahil edildi. Hastalarının demografik özellikleri, hastalık süreleri, kullandığı ilaçlar kaydedildi ve genişletilmiş özürlülük durum ölçeği (Expanded Disability Status Scale-EDSS) skorları hesaplandı. Kontrol grubundaki katılımcıların demografik bilgileri kaydedildi. Hasta ve kontrol gruplarındaki tüm bireylere bilişsel durumu saptamak için; California Verbal Learning Test II (CVLTII), Symbol Digit Modalities Test (SDMT), Revize Brief Visuospatial Memory Test (BVMT-R), İz sürme testi (İST) yapıldı. Ayrıca tüm katılımcılara Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği-20 (TAÖ-20), Gözlerden Zihin Okuma Testi (GZOT), Yorgunluk Etki Ölçeği (YEÖ) ve Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Form-36 (SF-36) uygulandı. Çalışmaya dahil edilen MS hastalarının aleksitimi düzeyleri kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu. Hastaların %24,2'sinin, kontrol grubunun %4,2'sinin aleksitimik olduğu saptandı. Hasta grubunun CVLT-II, SDMT, İST, BVMT-R, BDÖ, BAÖ, YEÖ ve SF-36 ölçek skorları kontrol grubuna göre daha düşüktü. GZOT skorlarında gruplar arasında fark saptanmadı. Aleksitimi düzeyleri ile; yaş, cinsiyet, hastalık süresi, özürlülük düzeyi, kognisyon ve yorgunluk ile ilişkisiz iken depresyon ve anksiyete arasında pozitif, GZOT ile negatif yönde korelasyon saptandı. GZOT skorları ise yaş, cinsiyet, hastalık süresi, özürlülük düzeyi, anksiyete ve yorgunluk ile ilişkisiz iken kognisyonu kötü olanlarda ve depresif hastalarda düşüktü. Kronik ve dejeneratif bir hastalık olan MS'te son yıllarda nöropsikiyatrik semptomlar araştırma konusu olmuş ve hastaların bu klinik özellikleri yakın takip edilmeye başlanmıştır. Hastaların kendilerinin ve karşılarındaki bireylerin duygularını tanımada güçlük yaşaması da bu belirtilere eklenecek yeni konular olabilir. MS hastalarının takibinde aleksitimi gelişebileceği akılda tutulmalı, eşlik eden depresyon ve anksiyete varlığı araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the frequency of alexithymia which has difficulties in recognizing, identifying, dreaming and reflecting their feelings, and determining the emotions of other people, and determine the ability of reading the mind in the eyes in order to evaluate the recognition of other people's emotions, and evaluate the relationship of these parameters with age, gender, disease duration, disability level, cognitive status, anxiety and depression in patients with multiple sclerosis (MS). This study included 70 patients diagnosed with MS who applied to Zonguldak Bülent Ecevit University Health Practice and Research Hospital neurology outpatient clinic and 70 healthy participants with similar demographic characteristics. The demographic characteristics, duration of the disease, and the drugs used by the patients were recorded and the Expanded Disability Status Scale (EDSS) scores were calculated. Demographic information of the participants in the control group was recorded. California Verbal Learning Test II (CVLTII), Symbol Digit Modalities Test (SDMT), Revised Brief Visuospatial Memory Test (BVMT-R), Trail Making Test (TMT) were performed to determine the cognitive status of all individuals in the patient and control groups. In addition, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Toronto Alexithymia Scale-20 (TAÖ-20), Reading the Mind in the Eyes Test (RMET), Fatigue Impact Scale (FIS) and 36 -Item the Short Form Health Survey (SF-36) were performed. The alexithymia levels of MS patients included in the study were higher than the control group. It was determined that 24.2% of the patients and 4.2% of the control group were alexithymic. Scale scores of the patient group CVLT-II, SDMT, TMT, BVMT-R, BDI, BAI, FIS and SF-36 were worse than the control group. There was no difference between the groups in the RMET scores. Alexithymia levels were not associated with age, gender, disease duration, disability level, cognition and fatigue, but alexithymia levels were positively correlated with depression and anxiety and negatively correlated with RMET. Whereas RMET scores were not correlated with age, gender, disease duration, disability level, anxiety and fatigue, but scores were low in individuals with depression and poor cognition. Neuropsychiatric symptoms have been investigated in MS, which is a chronic and degenerative disease, and these clinical features of the patients have been followed closely. Patients' difficulties in recognizing the feelings of themselves and the other people may be also new topics to be added to these symptoms. MS patients, it should be kept in mind that alexithymia may develop, the presence of accompanying anxiety and depression should be investigated