10-12 yaş arası çocuklarda ebeveyn çocuk kapsayıcı işlevinin öz-şefkat ve bağlanma stilleri ile ilişkisi
The relationship of parent child containing function with self-compassion and attachment styles in children aged 10-12
  1. Tez No: 718372
  2. Yazar: GÜNEŞ YETGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF HALDUN SOYGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ebeveyn çocuk kapsayıcılık işlevi, güvenli bağlanma, öz-şefkat, parent-child containing function, secure attachment, self-compassion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada 10-12 yaş aralığındaki çocukların güvenli bağlanma ile öz-şefkat seviyelerinin annelerinin ebeveyn kapsayıcılık işlevi ile ilişkisinin analiz edilmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın katılımcıları İstanbul'da yaşayan 10-12 yaş aralığındaki 129 kız, 160 erkek çocuk ve onların anneleridir. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları Sosyo-demografik Form, Ebeveyn Çocuk Kapsayıcı İşlevler Ölçeği, Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği ve Öz-şefkat Ölçeği'dir. Verilerin analizlerinde yüzde, frekans, standart sapma, aritmetik ortalama, minimum-maksimum gibi tanımlayıcı istatistikler kullanılmış; Kolmogorov Smirnov Normallik Testi, frekans analizleri, betimsel istatistikler, tek yönlü ANOVA analizi, Pearson Korelasyon analizi ve Basit Doğrusal Regresyon yöntemlerinden faydalanılmıştır. Annelerin çocuk kapsayıcı işlevinin çocuklarının güvenli bağlanmasına etkisini araştırmak amacıyla yapılan analizlerin sonucuna göre annelerin çocuk kapsayıcı işlevi, çocukların güvenli bağlanmasını negatif yönde yordadığı bulunmuştur. Annelerin çocuk kapsayıcı işlevinin çocuklarının öz-şefkat düzeylerine etkisini araştırmak amacıyla yapılan analizlerin sonucuna göre ise annelerin çocuk kapsayıcı işlevi, çocukların öz-şefkat düzeyini pozitif yönde yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak annelerin kapsayıcılık düzeylerinin çocukların öz-şefkat ve güvenli bağlanma düzeyleri üzerinde etkili olduğu ve ek olarak, bakım verenlerin çocuklara karşı tutumunun çocuklar üzerinde etkisi olduğu saptanmış ve bu konularda literatüre katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to analyze the relationship between secure attachment and self-compassion levels of children aged 10-12 and their mothers' parental containing function. The participants of the study are 129 girls and 160 boys aged 10-12 years and their mothers, living in Istanbul. Data collection tools used in the research are Socio-demographic Form, Parent Child Containing Functions Scale, Kerns Secure Attachment Scale and Self-Compassion Scale. Descriptive statistics such as percentage, frequency, standard deviation, arithmetic mean, minimum-maximum were used in the analysis of the data; Kolmogorov Smirnov Test of Normality, frequency analysis, descriptive statistics, one-way ANOVA analysis, Pearson Correlation analysis and Simple Linear Regression methods were used. According to the results of the analyzes conducted to investigate the effect of mothers' child containing function on their children's secure attachment, it was found that mothers' child containing function negatively predicted children's secure attachment. According to the results of the analyzes conducted to investigate the effect of mothers' child containing function on their children's self-compassion levels, it was found that mothers' child containing function positively predicted children's self-compassion levels. As a result, it was determined that mothers' containing levels were effective on children's self-compassion and secure attachment levels, and in addition, caregivers' attitudes towards children had an effect on children, and a contribution was made to the literature on these issues.