Kuzey Kıbrıs Türk basınının din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine ve Kur'an kurslarına bakışı: Yeni düzen ve Güneş gazeteleri örneği (2015-2019)
- Tez No: 718412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DAYIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Din Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Kuran Kursları, Kıbrıs Türk Basını, Yeni Düzen, Güneş, Cyprus, Turkish Republic of Northern Cyprus, Religious Education, Religious culture and ethics course, Quran Courses, Cyprus Turkish Press, Yeni Düzen, Güneş
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ve Kur'an Kursları konusunun Kuzey Kıbrıs yazılı basınında ele alınış biçimi ve basının bakış açısını belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla, siyasi olarak farklı iki görüşü temsil eden Yeni Düzen ve Güneş gazetelerinin 2015-2019 yılları arasındaki gazete makaleleri söylem yönünden incelenmiştir. Gazete haberlerinin çözümlenmesine içerik analizi, elde edilen verilerin yorumlanması ve değerlendirilmesinde söylem analizinden yararlanılmıştır. Gazeteler derinlemesine incelenerek en çok öne çıkan temalar belirlenmiştir. Temaların oluşturulmasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ve Kur'an kursları bir bütün olarak ele alınmaya çalışılmış ve söylem analizi açısından değerlendirilmiştir. Araştırmanın Birinci Bölümünde, Kıbrıs'ın Osmanlı idaresi döneminden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dönemine kadarki eğitim sistemi ve din eğitimine yönelik faaliyetleri açıklanmıştır. İkinci Bölümde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ve Kur'an Kursları örgün ve yaygın eğitim açısından ele alınmıştır. Üçüncü Bölümde ise araştırma kapsamındaki gazetelerin değerlendirme sonuçlarına yer verilmiştir. Yeni Düzen gazetesinde Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinin mevcudiyeti genellikle Anayasal haklar çerçevesinde tartışılmıştır. Din eğitiminin laik devlet sistemine uygun olmadığı, din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğu, eğitimde imkân ve fırsat eşitsizliği yarattığı gibi gerekçeler en sık dile getirilen söylemler olmuştur. Güneş gazetesinin haber içeriklerinde ise, din eğitimini destekleyen ve olumlayan bir söylemler mevcuttur. Özellikle öğretmen sendikalarını ve sol eğilimli sivil toplum örgütlerinin konuya ilişkin olumsuz beyanlarını eleştiren haberler daha fazla ön plana çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the way and viewpoint of the subject of Religious Culture and Moral Knowledge Courses and the Quran Courses in the written press of Northern Cyprus. For this purpose, the newspaper articles of Yeni Düzen and Güneş newspapers, which represent two different political views, between 2015-2019 were analyzed in terms of discourse. The most prominent themes were determined by using content analysis in the analysis of newspaper news and discourse analysis in the interpretation and evaluation of the data obtained. In the creation of the themes, Religious Culture Moral Knowledge courses and Quran courses were handled as a whole and evaluated in terms of discourse analysis. In the first part of our research, the educational arrangements of Cyprus starting from the Ottoman period to the Turkish Republic of Northern Cyprus and the developments related to religious education are explained. In the second part, the application principles of Religious Culture and Moral Knowledge lesson and the Quran courses as formal and non-formal education are discussed. Finally, in the third section, the results of the evaluation of the news content of the newspapers within the scope of the research are given. The presence of Religious Culture and Moral Knowledge courses is generally discussed within the framework of Constitutional rights in the Yeni Düzen newspaper. The most frequently mentioned discourses were the reasons that religious education is not in accordance with the Secular state system, is against the freedom of conscience and religion, and that it creates inequality of possibility and opportunity in education for individuals belonging to religions other than Islam. In the news articles of Güneş newspaper, it is seen that there are more discourses supporting and affirming religious education. The news content, which emphasizes and criticizes the negative statements of leftist civil society organizations and political parties, especially teacher unions, is more.