Subklinik hipertiroidi tanılı hastaların klinik seyrinin değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical progress of patients diagnosed with subclinical hyperthyroidism
  1. Tez No: 718413
  2. Yazar: ELİF SELİN YENİDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT CAN, PROF. DR. HANDAN ANKARALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Subklinik hipertiroidi, subklinik hipertiroidi etiyolojisi, subklinik hipertiroidi tedavisi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
AMAÇ: Subklinik hipertiroidi, hipertiroidinin hafif formudur ve altta yatan bir hastalığın ilk bulgusu olarak belirebilir. Atriyal fibrilasyon, osteoporoz, kalp yetersizliği gibi çeşitli komorbiditelere sebep olabilen subklinik hipertiroidi serum TSH seviyesine göre 2'ye ayrılır. Serum TSH seviyesi 0,1- 0,4 mU/L aralığında olması“hafif subklinik hipertiroidi”; serum TSH seviyesi 0,1mU/L'den daha düşük seviyede olması ise“şiddetli subklinik hipertiroidi”olarak adlandırılır. Bu çalışmanın amacı, subklinik hipertiroidi ile başvuran hastalarda etiyoloji, klinik seyir ve tedavi gerekliliğinin değerlendirilmesi ve subklinik hipertiroidinin aşikâr hipertiroidiye ilerlemesini öngördürücü özelliklerin tespit edilebilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde Ocak 2017 ile Aralık 2021 tarihleri arasında iç hastalıkları veya endokrinoloji polikliniklerine başvuran subklinik hipertiroidi tanılı hastalar kesitsel olarak incelendi. Bilinen tiroid hastalığı olan veya tiroid hastalıkları nedeniyle tedavi alan hastalar dışlandı ve 106 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların demografik bilgileri, tıbbi öyküleri, biyokimyasal ve hormonal laboratuvar değerleri, radyoloji tetkikleri (tiroid sintigrafi, Tc99m uptake, tiroid ultrasonografi, kemik mineral yoğunluğu ölçümü) ve inflamatuvar belirteçleri kaydedildi. Subklinik hipertiroidi etiyolojisi, verilen tedavi ve klinik sonlanımı ile ilgili verileri değerlendirildi ve arasındaki ilişkiler incelendi. BULGULAR: Çalışmaya dâhil edilen hastaların başlangıç (0.ay) TSH değerleri incelendiğinde %68'inde (n=72) hafif, %32'sinde (n=34) ise şiddetli subklinik hipertiroidi saptandı. Şiddetli subklinik hipertiroidi saptanan 34 hastanın %61,7'si (n=21) kadın iken %38,3'ü (n=13) erkekti. Başlangıç (0.ay) ortalama TSH değeri 0,17 uIU/mL tespit edildi. Hafif subklinik hipertiroidi ortalama TSH değeri 0,24+0,07 uIU/mL, şiddetli subklinik hipertiroidi ortalama TSH değeri 0,04+0,22 uIU/mL saptandı. Subklinik hipertiroidili hastaların etiyolojisinde; yapılan ultrasonografisinde 42 hastada (%39,6) multipl nodül, 8 hastada (%7,5) hiperaktif nodül bulundu. 12 hastada (%11,3) ise TSH reseptör antikoru (TRAK) pozitifliği zemindeki Graves hastalığı ile ilişkilendirildi. TRAK pozitif olan 12 hastanın 7'sinin (%58,3) aşikâr hipertiroidiye ilerlediği tespit edildi. Toksik multinodüler guatra ilerlediği için operasyona yönlendirilen 10 hastanın 2'sinde papiller tiroid karsinomu tespit edildi. Aşikâr hipertiroidiye ilerlemesinde muhtemel tiroid uptake eşik değeri varlığı açısından değerlendirildiğinde tiroid uptake yüzde oranı 1,165'ten büyük olan hastaların aşikâr hipertiroidiye ilerlediği saptandı (p=0,025). Tedavi sürecinde %64,2'si ilaçsız takip edilirken kalan %35,8'lik kısmının anti-tiroid ilaç, radyoaktif iyot (RAI) tedavi veya cerrahi tedavi aldığı belirlendi. Metimazol tedavisi %21,7'lik (n=23) kısmı oluştururken, %1,9'u (n=2) propiltiourasil tedavisi, %9,4'ü (n=10) cerrahi tedavi, %1,9'u (n=2) RAİ tedavisi, %8,6'sı (n=9) beta bloker tedavi aldığı saptandı. Hastaların %27,4'ü aşikâr hipertiroidiye ilerledi. Eşlik eden hastalıklar ile aşikâr hipertiroidiye ilerleme arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Aşikâr hipertiroidiye ilerleyenlerin ortalama başlangıç (0.ay) TSH değerlerinde bakıldığında 0,15 uIU/mL ve altında değerlere sahip olanların aşikâr hipertiroidiye ilerleyebildiği saptandı (p=0,035). SONUÇ: Çalışmamızda subklinik hipertiroidide, aşikâr hipertiroidiye ilerleme riskini belirlemede başlangıçtaki TSH eşik değerinin 0,15 uIU/mL altında olması ve tiroid sintigrafisindeki Tc99m uptake düzeyinin %1,165'ten büyük olmasının prediktif öneme sahip olduğunu tespit ettik. Subklinik hipertiroidinin aşikâr hipertiroidiye ilerlemesinde bu eşik değerlerinin anlamlı bir belirteç olabileceği ancak daha fazla sayıda hastayla yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Subclinical hyperthyroidism is the mild from hyperthyroidism and may appear asthe first sign of an underlying disease. Subclinical hyperthyroidism, which can cause various comorbidities such as atrial fibrillation, osteoporosis, and heart failure, is divided into 2 according to serum TSH level. Serum TSH level in the range of 0.1-0.4 mU/L“mild subclinical hyperthyroidism”; A serum TSH level of less than 0.1mU/L is called“severe subclinical hyperthyroidism”. The aim of this study is to evaluate the etiology, clinical course and treatment requirement in patients presenting with subclinical hyperthyroidism and to determine the predictive features of the progression of subclinical hyperthyroidism to overt hyperthyroidism. MATERİALS AND METHODS: Patients who applied to the internal medicine or endocrinology polyclinics in Istanbul Medeniyet University Süleyman Yalçın City Hospital and were found to have subclinical hyperthyroidism between January 2017 and December 2021 were cross- sectionally analyzed. Patients with known thyroid disease or receiving treatment for thyroid disease were excluded and 106 patients were included in the study. Demographic information, medical history, biochemical and hormonal laboratory values, radiological examinations (thyroid scintigraphy, Tc99m uptake, thyroid ultrasonography, bone mineral density measurement) and inflammatory markers of the patients were recorded. The data on the etiology of subclinical hyperthyroidism, the treatment given and the clinical outcome were evaluated and the relationships between them were examined. RESULTS: When the initial (0.month) TSH values of the patients included in the study were examined, mild subclinical hyperthyroidism was found in 68% (n=72) and severe subclinical hyperthyroidism was found in 32% (n=34). Of 34 patients with severe subclinical hyperthyroidism, 61.7% (n=21) were female and 38.3% (n=13) were male. The mean TSH value at baseline (0.month) was 0.17 uIU/mL. In patients with mild subclinical hyperthyroidism, the mean TSH value was 0.24+0.07 uIU/mL, and the mean TSH value in severe subclinical hyperthyroidism was 0.04+0.22 uIU/mL. In the etiology of patients with subclinical hyperthyroidism; Multiple nodules were found in 42 patients (39.6%) and hyperactive nodules were found in 8 patients (7.5%). TSH receptor antibody (TRAb) positivity was associated with underlying Graves' disease in 12 patients (11.3%). It was determined that 7 (58.3%) of 12 patients with TRAK positive progressed to overt hyperthyroidism. Papillary thyroid carcinoma was detected in 2 of 10 patients who were referred to the operation because toxic multinodular goiter progressed. In the progression to overt hyperthyroidism, when evaluated in terms of the possible thyroid uptake cutoff value, it was found that patients with a thyroid uptake percentage higher than 1.165 progressed to overt hyperthyroidism (p=0.025). During the treatment process, 64.2% were followed without medication, while the remaining 35.8% were found to have received anti- thyroid medication, RAI (radioiodine) treatment or surgical treatment. While methimazole treatment constituted 21.7% (n=23), 1.9% (n=2) propylthiouracil treatment, 9.4% (n=10) surgical treatment, 1.9% (n=2) RAI treatment, 8.6% (n=9) received beta-blocker treatment. Overt hyperthyroidism progressed in 27.4% of the patients. There was no significant relationship between comorbidity and progression to overt hyperthyroidism. When the mean initial (0.month) TSH values of those who progressed to overt hyperthyroidism were examined, it was found that those with values of 0.15 uIU/mL and below could progress to overt hyperthyroidism (p=0,035). CONCLUSION: In our study, we found that the initial TSH cut-off value below 0.15 uIU/mL and the Tc99m uptake level greater than 1.165 % in the thyroid scintigraphy have predictive importance in determining the risk of progression to overt hyperthyroidism in subclinical hyperthyroidism. We believe that these cut-off values may be a significant marker in the progression of subclinical hyperthyroidism to overt hyperthyroidism, but studies with more patients are needed. KEY WORDS: Subclinical hyperthyroidism, subclinical hyperthyroidism etiology, subclinical hyperthyroidism treatment