Kamu personelinin verimliliğini etkileyen unsurların belirlenmesi Karabük Üniversitesi örneği
Determining the factors affecting the productivity of public personnel: Karabuk University case
  1. Tez No: 718437
  2. Yazar: KEMAL ÖZEKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, İşgücü Verimliliği, Verimliliği Etkileyen Unsurlar, Productivity, Work Productivity, Factors Affecting Productivity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma kapsamında; çalışma hayatında verimlilik ve önemi, kamu personeli kavramı, çalışanların verimliliğini etkileyen unsurlarla ilgili yapılmış çalışmalar incelenmiş ve bir kamu kurumu olan Karabük Üniversitesinin çalışanlarının iş verimliliğinin ve bu verimliliklerini etkileyen unsurların tespitine yönelik araştırma yapılmıştır. Araştırma kapsamında Karabük Üniversitesinin çeşitli birimlerinde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında görev yapan (temizlik ve güvenlik hizmeti yapanlar hariç) 307 çalışanın verdiği anket cevapları değerlendirildiğinde; Cinsiyete göre yapılan t-testi analizi sonucunda 4 soruya verilen cevaplarda kadınlarla erkekler arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Kadınlar, işinde takdir edilme, birimde karar alma süreçlerine katılabilme ve fazla çalışmasının telafi edilmesi ile ilgili ifadelere erkeklerden, erkekler ise çalışmalar için ödenen ücret seviyesi ile ilgili ifadeye kadınlardan yüksek oranda katıldıklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan idari personelin %75,8 verimlilikle çalıştığı sonucuna ulaşılmıştır, bir başka okuyuşla çalışanların %25'e yakın yani 1/4 kadar eksik verimle çalışmaktadır. Başka bir sonuç ise iki birbirine yakın unsurun Karabük Üniversitesi çalışanlarının motivasyonunu ve verimliliğini en fazla etkileyen unsurlar olduğu tespit edilmiştir. Bunlar sırasıyla %82,8 ortalama puanla“Çalışma Ortamı (arkadaşlarla ilişkiler)”ve %77,4 ortalama puanla“Çalışma Ortamı (yöneticiler ile ilişkiler)”dir. Araştırmadan çıkan sonuca göre, %60,2 ortalama puanla“il (Karabük) ekonomik ve sosyal şartları”ve %58,1 ortalama puanla“Kurumda Yükselme İmkanları”en az etkiye sahip 2 unsurdur. Kamu personelinin motivasyonunu etkileyen unsurların tespit edilmesi, olumsuz etkiye sahip olanlara karşı önlemler alınması, olumlu katkı vereceklerin imkân dahilinde hayata geçirilmesi kamunun sunduğu hizmetlerde etkililiğe, kalitenin artmasına ve verime katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, studies on productivity and its importance in work life, the concept of public personnel, the factors affecting the productivity of the employees were investigated and research was conducted to determine the work productivity of the employees of Karabuk University, which is a public institution, and the factors affecting their productivity. In this respect, the survey answers given by 307 employees working in various units of Karabuk University within the scope of the Civil Servants Law No. 657 and the Labor Law No. 4857 (excluding those who provide cleaning and security services) were analyzed and resulted. The result of the t-test analysis applied according to gender showed that there was a significant difference between women and men in the answers given to 4 questions. Women stated that they agreed with the statements about being appreciated in their work, being able to participate in decision-making processes in the unit and being compensated for their overtime work, while men agreed with the statement about the level of wages paid for their work at a higher rate than women. It has been concluded that the administrative staff participating in the survey work with 75.8% productivity, in other words, almost 25% of the staff work with lack of productivity. Another result is that two factors close to each other affect the motivation and productivity of Karabuk University staff the most. These are respectively“Work Environment (relationships with friends)”with an average score of 82.8% and“Work Environment (relationships with managers)”with an average score of 77.4%. Besides,“the economic and social conditions of the province (Karabuk)”with an average score of 60.2% and“Opportunities for Promotion in the Institution”with an average score of 58.1% are two factors with the least effect. Identifying the factors affecting the motivation of public personnel, taking measures against those with negative effects, and realizing those affecting positively will contribute to the effectiveness, quality and efficiency of the services provided by the public.