Vasküler greft koruma solüsyonlarının sol internal mammarian arterin endotel bütünlüğünü ve elastikiyetini koruma üzerine kısa dönem etkilerinin in-vitro ortamda değerlendirilmesi
In vitro evaluation of short-term effects of vascular graft protection solutions on preserving the endothelium integrity and elasticity of the left internal mammarian artery
- Tez No: 726312
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR GÜNAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Greft koruma solüsyonları, İnternal mammaryan arter grefti, Vazomotor fonksiyon analizi, Tiprotec, Graft preservation solutions, Internal mammarian artery graft, Vasomotor function analysis, Tiprotec
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Günümüzde açık kalp cerrahisinin en sık uygulanan ameliyatı olan koroner arter baypas greftleme ameliyatının kısa ve uzun dönem başarısı için dikkat edilmesi gereken en temel noktalardan birisi greft kalitesidir. Çalışmamızda en sık kullanılan greft olan sol internal mammaryan arter greftinin kalitesini artırabilecek bir yöntem değişikliğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 22 hastadan alınan greft örnekleri rutin kullanılan vazodilatör eklenmiş salin solüsyonu ve kolloid ağırlıklı hazır bir ticari preparat olan Tiprotec (Dr Köhler Chemie, Bensheim, Almanya) solüsyonunda saklanmış ve organ banyosu düzeneğinde vazokonstrüksiyon ve vazorelaksasyon cevapları kayıt altına alınmıştır. Ek olarak örneklerden alınan kesitler direkt boyama ve immünhistokimyasal boyama ile de incelenmiştir. Bulgular: Alınan 22 örnek kontrol ve deney grupları olarak ikişer parçaya ayrılmış, bu grupların sonuçları birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmada örneklerin maksimum vazokonstrüksiyon oranı kontrol ve deney grubunda sırasıyla %52.85 ve %60.04 olarak saptanmış ve istatistiksel olarak anlamsız bulunmuş, (p=0,332) maksimum vazokonstrüksiyon sonrası dinlenim gerimine dönüşünde kontrol ve deney grupları örneklerde sırasıyla %9.78 ve %27.50 olarak, kontrol ve deney grupları maksimum relaksasyon oranı ise sırasıyla %12,62 ve %23,38 olarak saptanmış ve bu sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı sonuç olarak (p=0,001, p=0.006) yorumlanmıştır. Yapılan hemotoksilen eozin boyamasında kontrol grubu örneklerin endotel kalınlıkları ortalama 6,82 mikrometre deney grubu örneklerin ortalama endotel kalınlıkları 8,23 mikrometre olarak hesaplanmıştır (p=0,004964). CD-31 immünhistokimyasal boyama sonucunda ise kontrol grubu örneklerde 71, 57 ve 46 adet, deney grubu örneklerde ise sırasıyla 93, 75 ve 52 adet CD-31 pozitif boyanan hücre tespit edilmiştir (p=0,043). Sonuç: Çalışmamızda yaptığımız kontrol ve deney grupları arasındaki karşılaştırmada arteriyel bir greft örneğinin maruz bırakılan solüsyonun içeriğine göre farklı düzeylerde vazomotor fonksiyonlar ve endotel hasarı görüldüğü, kristaloid solüsyonların venöz greftler gibi arteriyel greftlerde de daha düşük düzeyde koruma sağladığı tespit edilmiştir. Bu bulgular saklama solüsyonlarının greftlerin uzun dönem patensisinde anlamlı derecede etkili olabileceğini ortaya koymuştur. Ancak bu tezin in vitro çalışmanın kısıtlılıkları nedeniyle daha fazla sayıda örnekle yapılan çalışmalarla ve in vivo çalışmalarla desteklenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Graft quality is one of the most important points to be considered for the short and long-term success of coronary artery bypass grafting, which is the most frequently performed operation in open heart surgery today. In our study, we aimed to examine a method change that can improve the quality of the left internal mammarian artery graft, which is the most commonly used graft. Materials and Methods: In our study, we compared graft samples taken from 22 patients stored in a routinely used vasodilator added saline solution and a commercial colloid-weighted commercial preparation, Tiprotec (Dr Köhler Chemie, Bensheim, Germany), and their vasoconstriction and vasorelaxation responses were recorded in the organ bath setup. In addition, cross-sections taken from the samples were also examined by direct staining and immunohistochemical staining. Results: 22 samples were allocated into two groups as control and experimental specimens and the results of these groups were compared with each other. In the comparison, the maximum vasoconstriction rate of the samples was found to be 52.85% and 60.04% in the control and experimental groups, respectively, and it was found to be statistically insignificant (p=0.332). In the return to resting tension after maximum vasoconstriction, the control and experimental groups were 9.78% and 27.50%, respectively, in the control and experimental groups. The maximum relaxation rate of the experimental groups was determined as 12.62% and 23.38%, respectively, and these results were interpreted as statistically significant(p=0.001, p=0.006). In the hematoxylin-eosin staining, the average endothelial thickness of the control group samples was 6.82 micrometers, and the average endothelial thickness of the experimental group samples was calculated as 8.23 micrometers (p=0,004964). As a result of CD-31 immunohistochemical staining, 71, 57 and 46 cells were detected in the control group samples, and 93, 75 and 52 CD-31 positive cells were detected in the experimental group samples, respectively (p=0,043). Conclusion: In the comparison between the control and experimental groups in our study, it was determined that an arterial graft sample showed different levels of vasomotor functions and endothelial damage according to the content of the exposed solution, and that crystalloid solutions provided a lower level of protection in arterial grafts like venous grafts. Our findings demonstrated that graft protection solutions have a significant impact in the long-term patency. However, this thesis needs to be supported by studies with more samples and in vivo studies due to the limitations of in vitro studies.