Maksimum metrik ile donatılmış düzlemde ve uzayda inversiyonlar
The inversions in the plane and the space donated with the maximum metric
- Tez No: 718589
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Maksimum uzaklık, Chebyshev Uzaklığı, Maksimum düzlem, Maksimum uzay, İnversiyon, The maximum distance, The Chebyshev distance, The maximum plane, The maximum space, Inversion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez d_M maksimum metriği ile donatılmış R_M^2 maksimum düzleminde ve R_M^3 maksimum uzayında sırasıyla maksimum çemberine ve maksimum kürelerine göre inversiyon dönüşümleri çalışılmıştır. Tez yedi bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tezin giriş ve amacı bulunmaktadır. İkinci bölümünde tez konusu ile ilgili literatür araştırmasına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde maksimum düzlem ve maksimum uzay geometrisindeki temel tanım ve kavramlardan bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde maksimum çemberine göre inversiyon dönüşümü ve sonuçları verilmektedir. Beşinci bölümde ise 3-boyutlu maksimum uzayında küresel inversiyon tanımlanmakta ve bununla ilgili tanım, teorem ve sonuçlar sunulmaktadır. Altıncı bölümde bu tez çalışması ile ilgili bulgular ve tartışmalara yer verilmiştir. Son bölüm olan yedinci bölümde tez ile ilgili sonuç ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the circle inversion and the spherical inversion is studied in R_M^2 maximum plane and R_M^3 maximum space donated with d_M maximum metric, respectively. It consists of seven chapters. The first chapter contains the introduction and purpose of the thesis. In the second chapter, the literature research related to the topic is given. In the third chapter, the basic definitions and concepts in maximum plane and maximum space geometry are mentioned. In the fourth chapter, the circle inversion in the maximum plane and its results are given. In the fifth chapter, the spherical inversion is defined in 3-dimensional maximum space and definitions, theorems and results related to the spherical inversion are presented. In the sixth chapter, the findings and discussions related to this thesis study are given. In the last chapter, the conclusions and suggestions are given.