Farklı diş macunları kullanımının dental erozyona etkisi
Effect of use of different dental pastes on dental erosion
- Tez No: 718588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL KARAMAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Abrazyon, diş macunu, erozyon, remineralizasyon, yüzey pürüzlülüğü, Dental abrasion, dental erosion, toothpaste, surface roughness, remineralization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Farklı diş macunları ile yapılan fırçalamanın dental erozyona etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 90 adet sığır kesici dişi kullanılmıştır. Kron ve kökleri ayrılan dişlerden 90 mine ve 90 dentin örneği hazırlanmış ve su soğutması altında 400, 1200, 2400 ve 4000 gritlik zımparalar ile zımparalanmıştır. Örneklerin başlangıç yüzey pürüzlülüğü analiz işlemleri 3D yüzey profilometresi New View 7200 (Zygo Corporation, Chicago, ABD) ile yapılmış ve örnekler kullanılan diş macunlarına göre rastgele 6 gruba ayrılmıştır. Çalışmamızda kullanılan diş macunları şunlardır: Curaprox Enzycal Zero Flouride, Colgate Total 12, Splat Biocalcium, Colgate ProRelief, Sensodyne Onarım ve Koruma, Opalescence Whitening. Örnekler günde 4 kez 2 dakika boyunca % 0,3 sitrik asit çözeltisine daldırılmış, döngüler arasında 60 dakika yapay tükürük çözeltisinde bekletilmiştir. İlk ve son eroziv ataklardan hemen sonra, fırçalama için şarjlı bir diş fırçası (Oral-B Genius 8000) kullanılmıştır. 5 gün süren eroziv-abraziv döngünün sonunda final yüzey pürüzlülük analizi yapılmıştır. Bulgular: Mine yüzey pürüzlülüğünü en fazla arttıran diş macunu Opalescence Whitening, en fazla azaltan diş macunu ise Sensodyne Onarım ve Koruma olmuştur. Dentin yüzey pürüzlülüğünü en en fazla arttıran Curaprox Enzycal Flouride diş macunu olurken Colgate Total 12 en fazla azaltan diş macunu olmuştur. Opalescence Whitening mine ve dentin dokusunda pürüzlülüğün artmasına neden olmuştur. Bu artış mine dokusunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksektir. (p˂0,001) Sonuç: Mine ve dentin yüzeyinde florür içermeyen diş macunu ve beyazlatıcı etkili diş macunu pürüzlülüğünü arttırmış, diğer macunlar ise yüzey pürüzlülüğünü azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effects of brushing with different toothpastes on dental erosion. Material and Method: In the current study, 90 bovine incisors were used. The crowns and roots were seperated and 90 enamel and 90 dentin samples were prepared and sanded with 400, 1200, 2400 and 4000 grit abrasives under water cooling. Initial surface roughness analyzes of the samples were made with a 3D surface profilometer New View 7200 (Zygo Corporation, Chicago, USA) and the samples were randomly divided into 6 groups according to the toothpastes used. The toothpastes used in the current study are: Curaprox Enzycal Zero Flouride, Colgate Total 12, Splat Biocalcium, Colgate ProRelief, Sensodyne Repair and Protection, Opalescence Whitening. Samples were immersed in 0.3% citric acid solution for 2 minutes 4 times a day, and kept in artificial saliva solution for 60 minutes between cycles. A rechargeable toothbrush (Oral-B Genius 8000) was used for brushing immediately after the first and last erosive attacks. Final surface roughness analysis was performed at the end of the erosive-abrasive cycle lasting 5 days. Results: Opalescence Whitening and Curaprox Enzycal Flouride were the toothpastes which increased the surface roughness most, while Sensodyne Repair and Protection and Colgate Total 12 were the toothpastes which reduced the surface roughness of enamel and dent, respectively. Opalescence Whitening caused increased roughness in both enamel and dentin tissues, although it was statistically significantly higher in enamel tissue than dentin. (p˂0.001) Conclusion: On enamel and dentin surface, fluoride-free toothpaste and whitening toothpaste increased the surface roughness, while other pastes reduced the surface roughness.