Dermatologların ve diğer hekimlerin dermatoloji hakkındaki görüş ve düşünceleri
Opinions and thoughts of dermatologists and other physicians on dermatology
- Tez No: 718673
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL İNANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Dermatologlar, Diğer Hekimler, Covid 19 Pandemi Süreci, Dermatologists, Other Physicians, Covid 19 Pandemic Process
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı dermatologların ve diğer hekimlerin dermatoloji hakkındaki görüş ve düşüncelerinin belirlenerek son yıllarda dermatoloji branşına artan ilginin nedenlerinin ve hekimlerin branş seçimleri üzerinde etkili faktörlerin saptanmasıdır. Ayrıca Covid-19 pandemi sürecinde dermatologların ve diğer hekimlerin pandemi ile ilgili görevlendirilme durumlarının belirlenmesi amaçlandı. Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel bir anket çalışmasıdır ve veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anketler kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden frekans ve yüzde kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki farklılığın belirlenmesinde Ki-Kare testi kullanıldı. Araştırmada hekimlerin ve özellikle de kadın hekimlerin dermatoloji branşına yüksek oranda ilgi duydukları saptandı. Ayrıca dermatologların branşlarından yüksek oranda ve diğer hekimlerden daha fazla memnun oldukları bulundu. Dermatoloji branşı seçiminde en etkili faktörlerin dermatolojinin rahat bir branş olması, dermatolojik hastalıkların nadiren yaşamı tehdit edici olması, çalışma saatlerinin kontrol edilebilir olması ve kontrol edilebilir yaşam tarzı özelliği olarak bulundu. Dermatologların branşlarından memnun olmalarına rağmen tekrar hekim olma isteklerinin düşük olduğu belirlendi. Bu durumda hekimlerin uzun ve yoğun çalışma şartlarının ve maruz kaldıkları sağlıkta şiddet, malpraktis gibi riskli durumların artmasının etkili olduğu düşünüldü. Covid-19 pandemi sürecinde dermatologlar ve diğer hekimlerin görevlendirilme oranlarında fark saptanmadı ancak diğer hekimlerin daha uzun süre ve pandemi yoğun bakımlarında daha fazla görevlendirildiği bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the opinions and thoughts of dermatologists and other physicians about dermatology, and to determine the reasons for the increasing interest in dermatology in recent years and the factors that affect physicians' branch selections. In addition, it was aimed to determine the assignment status of dermatologists and other physicians regarding the pandemic during the Covid-19 pandemic process. The study is a descriptive and cross-sectional survey study and questionnaires developed by the researcher were used as data collection tool. Frequency and percentage of descriptive statistics were used in the analysis of the data. Chi-square test was used to determine the difference between variables. In the study, it was determined that physicians, and especially female physicians, were highly interested in dermatology. In addition, dermatologists were found to be highly satisfied with their specialties and more than other physicians. It was found that the most effective factors in choosing a dermatology branch were that dermatology was a comfortable branch, dermatological diseases were rarely life-threatening, controllable working hours, and a controlled lifestyle. Although dermatologists were satisfied with their specialties, it was determined that their desire to become a physician again was low. In this case, it was thought that the long and intense working conditions of physicians and the increase in risky situations such as violence and malpractice in health were effective. There was no difference in the rate of appointment of dermatologists and other physicians during the Covid-19 pandemic process, but it was found that other physicians were assigned longer and more in the pandemic intensive care unit.