Akne vulgarisli hastaların dermatologlara ve sosyal medya fenomenlerine olan güveninin karşılaştırılması
Comparison of trust in dermatologists and social media influencersamong patients with acne vulgaris
- Tez No: 867468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, dermatolog, sosyal medya, Acne vulgaris, dermatologist, social media
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Akne vulgaris, adolesan ve genç yetişkinler başta olmak üzere her yaş grubunu etkileyebilen bir hastalıktır. Sosyal medya platformları oldukça popüler olan, akne gibi birçok sorun hakkında bilgi edinmek için kullanılabilen uygulamalardır. Bu çalışmada, akne hastalarının dermatologlara duydukları güvenin sosyal medya fenomenlerine olan güvenleriyle karşılaştırılması, güven düzeylerinin hastaların tedavi kararları ve tedaviye uyumu üzerindeki etkilerinin incelenmesi, akneyle ilgili sorunlarının çözümünde sosyal medyaya başvurma nedenlerinin anlaşılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 23/02/2024- 01/05/2024 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine başvuran, 18-45 yaş arası akne vulgaris tanılı 100 hasta dahil edildi.“Akne Hastalarının Sosyal Medya Fenomenlerine ve Dermatologlara Olan Güveninin Karşılaştırılması”başlıklı anket, değerlendirilmek üzere hastalara verildi. Bulgular: Bu çalışmaya katılan 100 katılımcının 75'i kadın, 25'i erkekti. Katılımcıların %95'inin bilgi kaynağı olarak sosyal medya kullandığı, bunların en fazla Instagram (%92) kullandığı bulundu. Katılımcıların %81'inin dermatologlara olan güven düzeyinin yüksek olduğu, tamamına yakınının (%97) bilgilerin çelişmesi durumunda dermatoloğa güveneceği bulundu. Sosyal medya fenomenlerine olan güven seviyesi katılımcıların sadece %2'sinde yüksekti. Dermatologlara olan güveni etkileyen en önemli faktörün eğitim ve kimlik bilgileri olduğu (%54), sosyal medya fenomenlerine olan güveni etkileyen en önemli faktörün ise bilimsel kanıtların kullanımı (%54) olduğu belirlendi. Katılımcıların %67'sinin akne için sosyal medya fenomenlerinden tedavi önerisi aradığı saptandı. Bu öneriler için en sık Instagram'ın (%63) kullanıldığı belirlendi. Akne için hem dermatologlara hem sosyal medyaya başvuranların aknelerinde azalma görülme oranı (%40), diğer katılımcılardan yüksekti. Sosyal medyaya en sık başvuru sebebi kozmetik ürünlerdi (%36). Katılımcıların sosyal medyadan aldıkları tavsiyeler sonucunda, %23'ünün aknelerinde azalma olduğu, %7'sinde aknelerde artış ve eritem gibi yan etkiler olduğu saptandı. Katılımcıların çoğunluğunun (%91) dermatologların sosyal medyada bilgilendirici videolar yayınlamalarını faydalı bulduğu ortaya çıktı. Sonuç: Akne hastalarının çoğu, akneyle ilgili öneriler için sosyal medyaya başvurmaktadır. Ancak, sosyal medya fenomenlerinin eğitim düzeylerinin akne konusunda bilgilendirici videolar yayınlamak için yetersiz olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, akne konusunda profesyonel kişiler olan dermatologların sosyal medyada akne hastalarının merak ettikleri konuları belirleyerek bilgilendirici içerikler paylaşmaları önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acne vulgaris is a chronic inflammatory disease that can affect every age group, especially adolescents and young adults. Social media platforms, particularly popular among the younger age groups, are web-based applications used to gather information about various issues such as acne. This study aims to compare the trust of acne vulgaris patients in dermatologists with their trust in social media influencers, examine the effects of these trust levels on patients treatment decisions and adherence to treatment, and understand the reasons for preferring social media for resolving acne-related issues. Materials and Methods: This study included 100 patients diagnosed with acne vulgaris, aged 18-45, who presented to the Dermatology and Venereology Clinic of Ankara Training and Research Hospital between February 23, 2024, and May 01, 2024. The survey titled“Comparison of Trust in Social Media Influencers and Dermatologists among Acne Vulgaris Patients”has been distributed for evaluation among the patients. Results: A total of 100 participants took part in this study, with 75 being female and 25 male. It was found that 95% of the participants used social media as a source of information, with 92% using Instagram, 41% using Twitter, 26% using TikTok, 14% using YouTube, and 6% using Facebook. 81% of the participants had a high level of trust in dermatologists, and nearly all of them (97%) indicated that they would trust dermatologists over social media influencers if the information they received from both sources conflicted. Only 2% of the participants had a high level of trust in social media influencers. The most important factor affecting trust in dermatologists was found to be their education and credentials (54%), while the use of scientific evidence was the most important factor affecting trust in social media influencers (54%). It was found that 67% of the participants sought treatment recommendations from social media influencers for acne. Women and university graduates were significantly more likely to seek acne-related recommendations from social media influencers. 63% of the participants used Instagram for these recommendations, followed by 23% for YouTube, 20% for TikTok, 12% for Facebook, and 4% for Twitter. The rate of improvement in acne was significantly higher among those who sought advice from both dermatologists and social media compared to those who only consulted dermatologists (40% vs. 21.1%). The most common reason for seeking advice on social media was cosmetic products (36%). The majority of participants (91%) found it beneficial for dermatologists to publish informative videos on social media. Conclusion: Most acne vulgaris patients often turn to social media for various recommendations related to acne. However, it should not be forgotten that the educational levels of social media influencers may be insufficient for publishing informative videos about acne. Therefore, it is important for dermatologists, who are professionals in the field of acne, to identify the most pressing concerns of acne patients and share informative content on social media