Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesininuluslararası hukuk açısındandeğerlendirilmesi
- Tez No: 718716
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DİREKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Suriye Krizi, Meşru Müdafaa, Askeri Müdahale, Kuvvet Kullanma, Birleşmiş Milletler, Arab Spring, Syrian Crisis, Legitimate Defense, Military Intervention, Using Force, United Nations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
17 Kasım 2010 tarihinde Ortadoğu'nun birçok ülkesinde demokrasi ve özgürlük mücadelesi adı altında Arap baharı başlamıştır. Bu durum hem Ortadoğu'da bulunan ülkeleri hem de Arap ülkeleriyle iş birliği içerisinde olan diğer ülkeleri etkilemiştir. Özellikle Suriye'nin, Türkiye'nin komşusu ve Ortadoğu'ya açılan sınır kapısı olması krizin Türkiye'nin odak noktası olmasını sağlamıştır. Suriye'deki iç karışıklığı fırsat bilen pek çok örgüt bölgedeki etkinliğini arttırmış ve gittikçe şiddetlenen iç çatışmalar birçok ülkede sığınmacı sorununun yaşanmasına neden olmuştur. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde oluşan terör örgütlerinin güvenliğini etkileyeceği endişesine kapılmış bu nedenle Türkiye hem sınır güvenliğini sağlamak hem de yaşanan mülteci sorununun önünü kesmek için operasyonlar düzenlemiştir. Bu operasyonlar içerisinde Şah Fırat operasyonu, Süleyman Şah Türbesi'nin emniyetini almak için diğer harekâtlar ise sınır güvenliğini sağlamak, mülteci sorununu engellemek ve güney sınırımızda terörist grupların etkinliğini azaltmak amacıyla düzenlenildiği söylenmiştir. Harekâtlar için Türkiye'den yapılan açıklamalarda; harekâtın BM sözleşmesinin 51. Md. Gereği yapıldığı açıklanmıştır. Bu araştırmada düzenlenen harekâtların daha önce ki benzer harekâtlarla karşılaştırılarak uluslararası hukuka uygunluğu incelenecektir.
Özet (Çeviri)
On November 17, 2010, Arab spring started in many countries of the Middle East, under the name of democracy and freedom struggle. This situation has affected both the countries in the Middle East and other countries in cooperation with the Arab countries. Because of Syria's neighborliness with Turkey and being the border gate opening to the Middle East has led Turkey to become the focal point of crisis. Many organizations that took advantage of the internal confusion in Syria have increased their effectiveness in the region and increasingly intensified internal conflicts have caused refugee problems in many countries. Concerned that terrorist organizations in the north of Syria will affect its own security, Turkey made military operations both to ensure border security and to prevent the refugee problem. Among these operations, while the Shah Fırat operation was expressed to be organized in order to secure the security of the Süleyman Shah Tomb, other operations were said to be organized to ensure border security, prevent the refugee problem and reduce the effectiveness of terrorist groups at our southern border. In a statement from Turkey for operations; It was announced that the operation was carried out in accordance with article 51 of the United Nations Convention. In this research, these operations will be compared with previous similar operations and their compliance with international law will be examined.