Hz. Ömer dönemi aile yapısı ve kültürdeki değişim
Social change in family structure and culture during Caliphate Omer
- Tez No: 718750
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din Sosyolojisi, Hz. Ömer, Toplumsal Değişim, Aile, Kültür, Sociology of Religion, Caliphate Ömer, Social Change, Family, Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Din Sosyolojisi alanında gerçekleştirilen bu araştırmada, öncelikle toplumsal değişme ve ailedeki değişim, bu değişimlerin din ile ilişkileri ve ilgili kavramların açıklanması ele alınarak incelenmiştir. Din, etki alanı oldukça geniş bir olgu olarak başlı başına bir değişim unsurudur. Değişimlerde ilk olarak etkilenen kurum ailedir ve burada yaşanılan değişim, toplumun kültürel kodlarını oluşturmaktadır. Araştırmada, öncelikle Hz. Ömer'in bireysel kişiliği, ait olduğu aile ve aile yapısı, evlilikleri, çocukları, Müslüman oluşu ve sonrasında halifeliğine kadar uzanan yolda yaşadığı merhaleler ele alınmıştır. Bununla birlikte, onun Hz. Peygamber ve Hz. Ebubekir zamanındaki faaliyetleri ve sonrasında Halifeliği ile gerçekleşen fetihler siyasi ve bireysel kişiliğinin özellikleri gözönünde bulundurularak ele alınmıştır. Buradan hareketle, bu çalışma hem kendisinin ait olduğu Arap toplumunu hem de fetihlerle birlikte kazanılan yeni topraklara ait olan aile kurumunu ve aileyi etkileyen kültür olgusunu derinlemesine ele almıştır. Hz. Ömer, ailelerin yaşadıkları veya yaşama ihtimalleri olan sorunlara karşı Hz. Peygamberden farklı hükümler vererek konulara çözümler aramıştır. Çözüm bulma sürecinde, Şura meclisini toplayarak Kur'an'ın sınırları içinde inisiyatif kullanarak birtakım değişimler yaptığı görülmektedir. Dolayısıyla, Hz. Ömer döneminde gerek Arap ailelerinde gerekse fetihlerle genişleyen aile yapısında birçok değişim yapıldığı ve bunların süreklilik içerdiği söylenebilir. Hz Ömer'in şahsi karizması ve devlet adamlığı etkisiyle yaşanan bu büyük genişleme döneminde onun ihtiyaçları rasyonel ve geniş bakış açısıyla ele alması ve değişimi yönetmesi dikkat çekmektedir. Sonuc olarak, Hz. Ömer kültürel unsurları da göz önünde bulundurarak Kur'an merkezli ve Hz. Peygambere uyumlu bir değişim politikası izlemiştir. Bazı konularda ise, günün ihtiyacına göre riskler alarak bu değişimleri gerçekleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study conducted in the field of Sociology of Religion, first of all, social change and the change in the family were examined by addressing their relations with religion and the explanation of relevant concepts. Religion is an element of change in itself, as a phenomenon with a wide range of influence. The initial institution affected by the changes is the family and the change experienced here constitutes the cultural codes of the society. In this study primarily, the individual personality of Caliphate Ömer, his family and family structure, his marriages, his children, his conversion to Islam and the process he lived in on the way to his caliphate were investigated. In addition, his activities in the period of Prophet (Pbuh) and Caliphate Ebubekir and thereafter the conquests that took place with his Caliphate were demonstrated by emphasizing the concept of justice associated with his name. From this point, this study delved into the cultural phenomenon affecting family and the family institution both in the Arab society to which he belongs and in the new conquered lands. Caliphate Omer sought solutions to the issues that the families faced or were likely to experience by giving different judgments from the Prophet Muhammed. It is seen that Caliphate Ömer made some changes by using the initiative within the borders of the Qur'an and convening the Shura council. Therefore, during the Caliphate Ömer period, it can be said that many changes were applied both in the Arab families and in the family structure that expanded with the conquests, and these included continuity. It is remarkable that he handled needs with a rational and broad perspective and managed change with a huge success in this era of great expansion which was experienced under the influence of Ömer's personal charisma and statesmanship. In conclusion, taking into account the cultural factors, Caliphate Ömer followed a policy of change in line with the Prophet and based on the Quran. In some matters, he implemented these changes according to the needs of the day even taking risks.
Benzer Tezler
- Hz. Ali Dönemi valileri
The governers of Caliph Ali
FURKAN ARDIÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
DinBursa Uludağ Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAMİ ORUÇOĞLU
- Hz. Âişe'nin hayatı, şahsiyeti ve İslâm tarihindeki yeri
The life of Aisha, personality and her place in İslamic history
ÖMER SABUNCU
Doktora
Türkçe
2015
DinHarran Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KASIM ŞULUL
- Dört halifenin evlilikleri ve sosyal-siyasi arka planı
Marriages of the four caliphans and their social-political background
ZEYNEP ATALAY ŞİMŞEK
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
DinAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CAFER ACAR
- Okul öncesi eğitiminde (5-6 yaş) hoşgörü eğitimi
Tolerance education in preschool education (5-6 years)
ASİYE FATMA TATAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Eğitim ve ÖğretimAnkara ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CEMAL TOSUN
- Hz. Ömer Dönemi ordu ve ordugahlar
Army and garrison towns at the time of the caliph Umar
HALİT ÇİL
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
TarihAnkara Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET ÖZDEMİR