Kripto paraların ekonomik sisteme yansımaları
Reflections of crypto coins to the economic system
  1. Tez No: 718775
  2. Yazar: MÜNİRE TEKE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED KEMAL BOSTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Para, Kripto Paralar, Türkiye ve Dünya ekonomisinde kripto paralar, Money, Crypto Transit, Crypto-Currencies in Turkey and The World Economy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kripto para birimleri teknolojik yeniliklerle birlikte giderek kullanımı yaygınlaşan sanal para birimleridir. İnsanların e-ticaret, e-devlet, e-nabız gibi uygulamalarla birlikte dijitalleşmesi sanal paraya ilgiyi daha da artmıştır. Kripto para birimlerinden en çok bilinen bitcoin ile birlikte buna benzer birçok alt coin çıkarılmıştır. Genelde hepsinin işleyiş biçimi ve teknolojik altyapısı bitcoin ile benzer özellikler taşımaktadır. Kripto para birimlerinin kendini oluşturan kişi, kurum veya otoriteye bağlı olmayışı beraberinde birçok avantaj ve dezavantaj getirmektedir. Bu paraları kullanan insanlar nezdinde yasal bir dayanak olmaması veya yapılan işlemlerin geri döndürülememesi gibi risk faktörlerini içermektedir. Fakat zamansal esneklik, transfer özgürlüğü, düşük maliyet vb. sayılabilecek pek çok avantajıyla değerlendirilebilecek bir yeni oluşumdan bahsedebiliriz. Bu durumla birlikte hem ülkemiz hem de diğer ülkeler bakımından kendi kripto paralarını yaratmalarının ekonomik çıkarları nasıl etkileyebileceğinin analizinin yapılması büyük önem arz etmektedir. Hali hazırda sanal paraları tanıyan ve kullanmaya başlayan ülkelerle geleneksel mali araçlarla yoluna devam eden ülkeler arasındaki farkın gözetilebilir boyuta ulaşması bu paraların da teknik altyapısı olan blockchain sistemini daha etkin hale getirmiştir. Ekonomiye ve özellikle kamu maliyesine katkılarının analizi, bireyler üzerindeki etkisi ve küresel boyuttaki yeri bakımından kripto paraların anlaşılması gerekmektedir. Şu anda içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde de elektronik veya sanal işlemlerin öneminin artması bu konunun gerekliliği noktasında bir basamak olarak nitelendirilebilir. Amacımız, bu çalışmada blockchain teknoloji temelinde geliştirilmiş kripto paraların ekonomik sisteme yansımalarını irdelemektir.
Özet (Çeviri)
Cryptocurrencies are virtual currencies that are increasingly used with technological innovations. The digitalization of people with applications such as e-commerce, egovernment, e-pulse has increased the interest in virtual money. Along with bitcoin, the best known of the cryptocurrencies, many similar altcoins have been issued. In general, their way of functioning and technological infrastructure is similar to bitcoin. The fact that cryptocurrencies are not dependent on the person, institution or authority that created it brings many advantages and disadvantages. It includes risk factors such as the lack of a legal basis for people using these coins or the irreversibility of transactions. But temporal flexibility, freedom of transfer, low cost etc. We can talk about a new formation that can be evaluated with its many advantages. With this situation, it is of great importance to analyze how the creation of their own cryptocurrencies can affect the economic interests of both our country and other countries. The fact that the difference between the countries that already recognize and use virtual currencies and those that continue on their way with traditional financial instruments has reached a noticeable level, has made the blockchain system, which is the technical infrastructure of these currencies, more effective. Cryptocurrencies need to be understood in terms of the analysis of their contribution to the economy and especially to public finance, their impact on individuals and their place in the global dimension. The increase in the importance of electronic or virtual transactions in the pandemic process we are currently in can be considered as a step towards the necessity of this issue. Our aim in this study is to examine the reflections of cryptocurrencies developed on the basis of blockchain technology on the economic system.