Yeni iletişim ve medya teknolojilerinin uluslararası ilişkilerin stratejik iletişiminde oynadığı rol: Trump ve Erdoğan'ın Türk-Amerikan ilişkileri bağlamında yapmış oldukları Twitter paylaşımları üzerinden bir analiz
The role of new communications and media technologies in strategic communication of international relations: An analysis on Trump and Erdoğan's Twitter postings in the context of Turkish-American relations
- Tez No: 718794
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, International Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim Stratejisi, Twitter, Yeni İletişim ve Medya Teknolojileri, Trump, Erdoğan, Communication Strategy, Twitter, New Communication and Media Technologies, Trump, Erdoğan
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 452
Özet
Yeni iletişim ve medya teknolojilerindeki gelişmeler, yeni kullanım alanları meydana getirmiştir. Bu teknolojilerin kullanıcılara bir takım yetkiler ve yeni olanaklar sunmasının yanında bu sistem içerisinde aktif bir katılımcı hâline getirmesi, dünya çapında geniş kitlelerin yoğun ilgi görmesini sağlamıştır. Kullanıcılar ile doğrudan iletişim kurmak için birçok lider, bu teknolojileri de kullanmaya başlamıştır. Liderlerin bu teknolojileri belli bir iletişim stratejisi kapsamında uluslararası ilişkilerde de kullanması, bir takım yeni ilişkiler formları ve rekabet ortamları ortaya çıkarmıştır. Trump, seçmen kitlesi ve ana akım medya ile iletişim kurmakta belli bir iletişim stratejisi izlemiştir. Twitter paylaşımları üzerinden bir iletişim stratejisi izleyen Trump başta kendi ekibi olmak üzere birçok lider ile iletişim krizi yaşamıştır. Trump, geleneksel iletişim teamüllerin ve kurumların dışına çıkarak etkisi bakımından dünyayı ilgilendiren meseleleri sosyal medya üzerinden gündeme getirmesi ve Amerikan kurumlarını bu stratejisini takip etmesi için baskı altına alması, bir takım iletişim anlayışı ve strateji farklılıkları meydana getirmiştir. Trump'ın Twitter diplomasisi, Türkiye'yi de yakından ilgilendirmesi nedeni ile başta Erdoğan olmak üzere Türk aktörlerin de gündemini meşgul etmiştir. Trump'ın söz konusu iletişim stratejisi, Türk-Amerikan ilişkilerine olumsuz yansımaları olmuştur. Türk aktörler, Trump ve ekibinin Türk-Amerikan ilişkileri bağlamında yaptıkları Twitter paylaşımlarına karşı geliştirdikleri iletişim stratejisi ve söylem ile Trump'ın iletişim stratejisi ve diplomatik dili arasındaki fark, bu çalışmanın araştırma konusu olmuştur.
Özet (Çeviri)
Developments in new communication and media technologies have created new areas of use. The fact that these technologies provide users with some powers and new possibilities, as well as making them an active participant in this system, has attracted the attention of large masses around the world. Many leaders have also started to use these technologies to communicate directly with this users. Leaders' use of these technologies in international relations within the scope of a certain communication strategy has created some new forms of relations and competitive environments. Trump has followed a certain strategy in communicating with the electorate and the mainstream media. Trump, who followed a communication strategy through his Twitter posts, had a communication crisis with many leaders, especially with his own team. Trump, going beyond the traditional communication practices and institutions, bringing the issues that concern the world in terms of its impact to the agenda through social media and putting pressure on American institutions to follow this strategy has created some new communication understanding and strategy differences. Trump's Twitter diplomacy has also occupied the agenda of Turkish actors, especially Erdogan, as it is closely related to Turkey. Trump's communication strategy have had negative effects on Turkish-American relations. The communication strategy and discourse which developed by Turkish actors against the Trump and his team's Twitter posts in the context of Turkish-American relations, and Trump's communication strategy and diplomatic language has been the research subject of this study.