Sevinç Çokum üzerine bir araştırma (Hayatı, edebî kişiliği ve eserleri)
A review on Sevinç Çokum (Life, literary identity and works)
- Tez No: 718801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMİS KARABULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi, Türk Edebiyatı, Sevinç Çokum, Türk romanı, Türk hikâyesi, Republican Period, Turkish Literature, Sevinç Çokum, Turkish novel, Turkish story
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1104
Özet
Çalışmanın konusu Cumhuriyet Dönemi'nin önemli yazarları arasında yer alan Sevinç Çokum'un hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bir araştırmadır. Yani yazarın biyografisi, edebî kişiği, eserleri, gazete ve dergilerde kalan yazıları bu çalışmanın bütününü oluşturmaktadır. Genel hatlarıyla bakıldığında yazar ile ilgili birçok yüksek lisans ve doktora tezi mevcuttur. Ancak bu tezlerde yazarın hayatına hiç yer verilmemiş ya da yazarın hayatı ile ilgili verilen tutarsız ve yanlış bilgiler yinelenmiştir. Bu nedenle yazarın kendisiyle bizzat irtibat kurularak sağlam ve güvenilir bir biyografi oluşturulmaya çalışıldı. Böylece doğrudan yazarın bilgisine başvurularak kaynaklardaki hayatı ile ilgili yanlış kısımlar düzeltilip boşluklar doldurulmaya çalışıldı. Bunun dışında ulaşılan belgeler, çalışmanın bütünü için de zengin bir kaynakça oluşturdu. Ayrıca“Sevinç Çokum'un hayatı, edebî kişiliği ve eserleri”hakkındaki bu çalışmayı bir bütün hâlinde ortaya koyabilmek için yazarın dergi ve gazetelerde kalan yazılarına da ulaşılarak yayımlanmış bütün kitapları ve gazete yazılarının oluşturduğu külliyat ortaya çıkarıldı. Elde edilen bu yazılarla yazarın sadece kitaplarına girmeyen yazıları tespit edilmiş olmadı, aynı zamanda hikâye ve romanlarıyla ilgili değerlendirmeleri tamamlama, edebî kişiliği ve biyografisine de eklemelerde bulunma fırsatı elde edildi. Sevinç Çokum'un eserlerini inceleme kısmı ise bu çalışmanın ayrı bir aşamasını oluşturdu. Böylece yazarın hikâye ve romanları üzerine ayrıntılı çözümlemelerde bulunurken gazeteci kimliği ve bu kimlikle ortaya koyduğu gazete yazıları üzerine de kısa tespitlerde bulunuldu. Ayrıca kitaplaştırdığı deneme - anı tarzındaki eserleri ile ilgili de tanıtıcı yazılara yer verildi. Netice itibarıyla Sevinç Çokum, elli yılı aşkın sanat hayatı boyunca Türk edebiyatının birçok türünde yazılar kaleme almış güçlü bir yazar oarak yaşamını sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is a research on the life, literary identity and works of Sevinç Çokum, who is one of the important authors of the Republican Period. In other words, the author's biography, literary identity, works, and her articles in newspapers and magazines constitute the whole of this study. In general terms, there are many master's and doctoral theses about the author. However, in these theses, the author's life was not included at all, or inconsistent and incorrect information about the author's life was repeated. For this reason, it was tried to create a solid and reliable biography by contacting the author herself. Thus, by referring directly to the knowledge of the author, the wrong parts about her life in the sources were corrected and the gaps were tried to be filled. Apart from this, the documents reached formed a rich bibliography for the whole study. In addition, the corpus of the texts including the ones in magazines and newspapers, and all published books produced by the author was elaborated in order to present this study on“Sevinç Çokum's life, literary identity and works”as a whole. With these articles, not only the writings of the author that were not included in her books were identified, but also the opportunity to complete the evaluations about her stories and novels, and to make additions to her literary identity and biography was obtained. Analysing the works of Sevinç Çokum constituted a separate part of this study. Thus, while making detailed analyses on the author's stories and novels, short determinations were made on her journalist identity and the newspaper articles she revealed with this identity. In addition, introductory articles about her essay-memoir style works that she had published as a book were also included. As a result, Sevinç Çokum continues her life as an influential author who has produced works in many genres of Turkish literature for more than fifty years.