Effective integration of technology in schools: teachers' in-service training needs and preferences
Okullarda teknolojinin etkili entegrasyonu: Öğretmenlerin hizmet içi eğitim ihtiyaçları ve tercihleri
  1. Tez No: 718802
  2. Yazar: IŞIL BOY ERGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN KARADENİZ ORAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Gelişim, Hizmet İçi Eğitim, İhtiyaç Analizi, TPACK, Yol Analizi, Professional Development, In-Service Training, Needs Analysis, TPACK, Path Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, etkili teknoloji entegrasyonu için K12 öğretmenlerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarını ve tercihlerini tespit etmek ve hizmet içi programların daha etkin planlanmasına katkı sağlaması için bu tercihlerin yordayıcılarını araştırmaktır. Çalışmada, öğretmenlerin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgilerinin (TPAB) alt boyutlarında hizmet içi eğitim ihtiyaçları araştırılmaktadır. Aynı zamanda bu çalışmada, öğretmenlerin teknoloji kullanımını benimseme aşamaları ve Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Modeli'nin alt boyutlarında hizmet içi eğitim ihtiyaçları ile ilişkileri incelenmiştir. Son olarak öğretmenlerin teknoloji entegrasyonu ile ilgili hizmet içi eğitim programına yönelik tercihleri ve bu tercihlerinin yordayıcıları araştırılmıştır. Karma araştırma yöntemlerinden sıralı açıklayıcı desen kullanılan bu çalışmada, 1094 (N = 1094) öğretmene anket uygulandıktan sonra 20 öğretmenle (N = 20) yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler, betimsel istatistik, içerik analizi, Pearson korelasyon katsayısı ve gözlemlenen değişkenlerle yol analizi ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, öğretmenlerin teknolojik içerik bilgilerini (TİB) geliştirmek için çoğunlukla hizmet içi eğitime ihtiyaç duyduklarını, öğretmenlerin yaklaşık olarak yarısının sınıflarında teknoloji hakkında bildiklerini uygulayabileceklerine ve müfredata entegre edebildiklerine inandıklarını göstermiştir. Ayrıca, teknoloji alanında daha fazla eğitime ihtiyaç duyduklarını bildiren öğretmenler, teknolojiyi iyi kullandıklarını düşündüklerini belirten öğretmenlerdir. Öğretmenlerin tercihleri büyük ölçüde değiştiği için bu çalışmada, öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamanın en uygun yolunun yüz yüze uygulamalı eğitim ile desteklenen, öğretmenler için çevrimiçi ve çevrimdışı etkinliklerin uyumlu bir karışımını içeren, Millî Eğitim Bakanlığı ve özel okullar konsorsiyumu ile üniversitelerin eğitim fakültelerinin öncülüğünde iş birliğine dayalı profesyonellikle geliştirilen bir çevrimiçi platformunun oluşturulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is to ascertain in-service training needs and preferences of K12 teachers for effective technology integration, and to investigate the predictors of these preferences in order to suggest a more effective planning of in-service programs. This research explores teachers' in-service training needs in terms of the domains of technological pedagogical content knowledge (TPACK). In the present study, teachers' technology adoption stages, along with their relationship with their in-service teacher training needs regarding TPACK domains are analyzed. Lastly, the preferences of teachers for an in-service training program on technology integration and the predictors of these preferences are investigated. In this study, mixed-methods sequential explanatory design was used to have a deeper insight (Ivankova, Creswell, & Stick, 2006) after a questionnaire was administered to 1094 (N=1094) teachers and semi-structured interviews were carried out with 20 teachers (N=20). The data were analyzed through descriptive statistics, content analysis, Pearson's correlation coefficient, and path analysis with observed variables. The results indicate that teachers mostly need in-service training to develop their technological content knowledge (TCK) and almost half of the teachers believe they can apply what they already know about technology in their teaching and integrate it into the curriculum. Besides, teachers who reported that they needed more education in the field of technology were teachers who believe that they use technology well. As teachers' preferences vary greatly, it was suggested in the study the most convenient way to meet the needs of teachers is to create an online platform for teachers supported with face to face and hands-on training, which includes a harmonious blend of online and offline activities, and is developed under the leadership of the education faculties of universities, with the consortium of Ministry of Education and private schools through collaborative professionalism.