Üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumlarının aile işlevleri ve bazı demografiközlük değişkenlere göre incelenmesi
- Tez No: 780334
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Flört, Şiddet, Flört Şiddeti, Flört Şiddeti Tutumu, Aile İşlevi, Dating, Violence, Dating Violence, Attitude Towards Dating Violence, Family Function
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma üniversite öğrencilerinde flört şiddetine yönelik tutumlarının arkasındaki ailesel dinamikleri ortaya koyma amacını taşımaktadır. Araştırma 2020- 2021 eğitim öğretim yılında Doğu Akdeniz Üniversitesinde eğitim gören 179'u kadın 126'sı erkek toplam 305 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında veri toplama araçları Kişisel Bilgi Formu, Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) ve Flört Şiddeti Tutum Ölçeği (FŞTÖ) kullanılmıştır. Bu araştırma betimsel nitelikte bir nicel çalışma olarak tasarlanmıştır. Tüm veriler SPSS 22 paket programına kaydedilerek analiz edilmiştir. Araştırmada sağlıksız aile işlevlerine sahip bireylerin flört şiddetine yönelik daha destekleyici bir tutuma sahip olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda aile işlevinin flört şiddetine yönelik tutumu yordayıp yordamadığı incelendiğinde gereken ilgiyi gösterme ve iletişim alt boyutlarının flört şiddetine yönelik tutumu %26 oranında yordadığı bulunmuş, ailesi gereken ilgiyi gösterme ve iletişim işlevini yerine getiren bireylerin diğer bireylere göre flört şiddetine yönelik tutumlarının, flört şiddetini desteklemediği sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların flört şiddetine yönelik tutum ölçeği puanları ile cinsiyet, şu anki ilişkilerinde şiddete maruz kalma. şu anki ilişkilerinde şiddete başvurma, geçmişteki ilişkilerinde şiddete maruz kalma, geçmişteki ilişkilerinde şiddete başvurma, yaş, yerleşim yeri, anne-baba ilişki durumları, aile tipi, babanın anneye şiddet gösterme durumu, annenin babaya şiddet gösterme durumu, aile huzuru algısı, babanın aile üyelerine karşı tutumu, annenin aile üyelerine karşı tutumu, yaşanılan bölge gibi demografik değişkenler arasında anlamlı bir fark bulunmuş; şu an ve daha önce romantik ilişki içersinde bulunma, kardeş sayısı, kaçıncı çocuk oldukları gibi demografik değişkenler arasında ise anlamlı bir fark bulunamamıştır. Tüm bulgular iv değerlendirildiğinde öğrencilere akademik eğitimin yanında okullarda empati, kişilerarası iletişim becerileri geliştirme, değerler, flört iletişimi, şiddet, akran zorbalığı, hayır diyebilme, özgüven, cinsellik, yaşam doyumu, problem çözme becerisi gibi konularda rehberlik hizmeti sunabilecek Okul psikolojik danışmanlarına aktif çalışabilecekleri olanaklar sağlayarak öğrencilerin genç yetişkinlik dönemlerini daha sağlıklı yaşayabilmelerine yardımcı olmak gerekmektedir. Bu tutum ve davranışları kapsayan bir yönerge oluşturularak hem aileler hem de öğrenciler için önleyici ve koruyucu rehberlik hizmetleri desteklenmeli ve özendirilmelidir. Ayrıca gençlere hangi tutum ve davranışların flört şiddeti olduğu, bireylerin flört şiddetinden kendilerini nasıl koruyabilecekleri, sağlıklı aile işlevlerinin önemi konularında duyarlılık oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal the familial dynamics behind the attitudes of university students towards dating violence. This researh was carried out with the participation of 305 students, 179 of whom were female and 126 of whom were male, studying at Eastern Mediterranean University in the 2020-2021 academic year.Personal Information Form, Family Evaluation Scale (FAS) and Dating Violence Attitude Scale (FSTS) were used as data collection tools within the scope of the research. This research was designed as a descriptive quantitative study. All data were recorded and analyzed by using the SPSS 22 package program. İn this study, it was concluded that individuals with unhealthy family functions have a more supportive attitude towards dating violence. At the same time, when it was examined whether the family function predicted the attitude towards dating violence, it was found that the sub-dimensions of showing the necessary attention and communication predicted the attitude towards dating violence by 26% and also, it was concluded that the attitudes of the individuals whose family fulfills the necessary attention and communication function towards dating violence,don't support the dating violencecompared to other individuals. A significant difference was found between the participants' attitude scale scores towards dating violenceand some demographic variables such asgender, exposure to violence in their current relationships, resorting to violence in their current relationships, being exposed to violence in their past relationships, resorting to violence in their past relationships, age, living place, parent relationship status, family type, father's violence against mother, mother's violence to father,sense of family peace, father's attitude towards family members, mother's attitude towards family members. However, there was no vi significant difference between demographic variables such as being in a current or previous romantic relationship, number of siblings, and number of children. When all the findings are evaluated, besides academic education, it is necessary to help the students to live their young adulthood periods in a healthier way by providing opportunities for the School Psychological Counselors to work activelywho can provide guidance servicessuch as empathy, development of interpersonal communication skills, values, dating communication, violence, peer bullying, saying no, self-confidence, sexuality, life satisfaction, problem solving skillsin schools. Preventive and protective guidance services for both families and students should be supported and encouraged by creating a directive covering these attitudes and behaviors. In addition, sensitivity should be created about which attitudes and behaviors are dating violence, how individuals can protect themselves from dating violence, and the importance of healthy family functions.