Üniversite öğrencilerinde duygu düzenleme, affetme ve kişilerarası problem çözme arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation the relationship between emotion regulation, forgiveness and interpersonal problem solving in university students
  1. Tez No: 766240
  2. Yazar: BURCU GÜLÜM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESEF ERCÜMENT YERLİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme, yeniden değerlendirme, bastırma, affetme, pozitif ve negatif problem çözme, Emotion regulation, reappraisal, suppression, forgiveness, negative and positive problem solving
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma kapsamında üniversite öğrencilerinde duygu düzenleme, affetme ve kişilerarası problem çözme arasındaki ilişkilerin ele alınması amaçlanmıştır. Çalışma grubunu Türkiye' de ve KKTC' de 2020-2021 yıllarında farklı üniversitelerde öğrenim gören 498 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmadaki veriler Duygu Düzenleme Anketi, Heartland Affetme Ölçeği ve Kişilerarası Problem Çözme Envanteri ile toplanmıştır. Araştırmadaki veriler SPSS 20 ve AMOS 22 programlarıyla analiz edilmiştir. Çalışmada bağımsız gruplar için t testi, Pearson Korelasyon Katsayısı ve Yapısal Eşitlik Modelinden Path Analizi yöntemleriyle bulgulara ulaşılmıştır. Araştırmada duygu düzenleme stratejileri, affetme ve kişiler arası problem çözme yaklaşımları arasındaki ilişkilere yönelik olarak kurgulanan bir model test edilmiştir. Kurgulanan modelin test edilmesi sonucunda, yeniden değerlendirme pozitif problem çözmeyi ve affetmeyi doğrudan anlamlı olarak yordamaktadır. Yeniden değerlendirme negatif problem çözmeyi doğrudan anlamlı olarak yordamamaktadır. Bastırma negatif problem çözme ve affetmeyi doğrudan anlamlı olarak yordamaktadır. Bastırma pozitif problem çözmeyi doğrudan anlamlı olarak yordamamaktadır. Affetme ise pozitif ve negatif problem çözmeyi doğrudan anlamlı olarak yordamaktadır. Yeniden değerlendirme affetme aracılığıyla pozitif ve negatif problem çözmeyi dolaylı olarak yordamaktadır. Bastırma affetme aracılığıyla pozitif ve negatif problem çözmeyi dolaylı olarak yordamaktadır. Araştırmada elde edilen bu bulgular alanyazın kapsamında tartışılmış ve yorumlanmıştır. İleride yapılacak çalışmalara yönelik araştırmacılara ve uygulamacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this research, it is aimed to examine the relationships between emotion regulation, forgiveness and interpersonal problem-solving in university students. The study group consists of 498 students studying at different universities in Turkey and TRNC in the years 2020-2021. The data in the study were collected with Emotion Regulation Questionnaire, Heartland Forgiveness Scale and Interpersonal Problem Solving Inventory. The data in the research were analyzed with SPSS 20 and AMOS 22 programs. In this study, the findings were obtained by Independent Group T-test, Pearson Correlation Coefficient, Path Analysis method from the Structural Equalition Modeling. In the research, a model designed for the relationship between emotion regulation strategies, forgiveness and interpersonal problem solving approaches was tested. As a result of testing the constructed model, reappraisal directly and significantly predicts positive problem solving and forgiveness. Reappraisal does not directly and significantly predicts negative problem-solving. Suppression directly and significantly predicts negative problem solving and forgiveness. Suppression does not directly and significantly predicts positive problem-solving. Forgiveness directly and significantly predicts positive and negative problem-solving. Reappraisal indirectly predicts positive and negative problem solving through forgiveness. Suppression indirectly predicts positive and negative problem solving through forgiveness. These findings obtained in the research were discussed and interpreted within the scope of the literature. Suggestions were made to researchers and practitioners for future studies.