Neoadjuvant kemoterapi uygulanan triple negatif meme kanseri hastalarında prognostik faktörlerin incelenmesi
Investigation of prognostic factors in patients with triple negative breast cancer treated with neoadjuvant chemotherapy
  1. Tez No: 719012
  2. Yazar: MUHAMMED ŞAMİL ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ SERKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Triple negatif meme kanseri, neoadjuvant, patolojik tam yanıt, TNMK, Triple negative breast cancer, neoadjuvant, pathological complete response, TNBC
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı meme kanserinin bir alt tipi olan; triple negatif meme kanserinin neodjuvant kemoterapi uygulanan hastalar arasındaki prognostik faktörlerin retrospektif olarak belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Medikal Onkoloji Bilim Dalı'nda Ocak 2010-Mart 2021 tarihleri arasında meme kanseri tanısı konulmuş ve tedavi edilmiş/edilen hastalar incelenmiştir, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı, Memorial Bahçelievler Hastanesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Medikal Onkoloji Bilim Dallarından yine aynı tarihler arasında tanı alan hastalar da çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya patolojik hematolojik klinik verilerine ulaşılabilinen 102 adet neoadjuvant kemoterapi uygulanmış triple negatif meme kanseri hastası dahil edilmiştir. Bulgular: Neoadjuvant kemoterapi uygulanan 102 hasta analizlere dahil edildi. Hastaların ortanca yaşı 49 olarak hesaplandı. Hastaların genel sağ kalımı(GSK) süresi 99.5 ay, hastalıksız sağ kalımı(HSK) 41.5 ay olarak saptanmıştır. Mortalite olan grupta hastaların yaşı, 50 yaş üstü hasta ve postmenapozal hasta daha yüksekti. Mortalite olan ve olmayan gruplar arasında tümör çapı, nod sayısı, ER/PR durumu, HER2'nin varlığı, T ve N evreleri, derecelendirmesi(Grad) değerlendirildiğinde anlamlı (p> 0.05) farklılık göstermemiştir. Tek değişkenli modelde sağ kalım süresi üzerine yaş, lenfosit, LDH, kemoterapi(KT) yanıt, radyoterapi(RT), nüksün anlamlı (p < 0.05) etkinliği gözlenmiştir. Sonuç: Triple negatif meme kanseri(TNMK) hastalarında neoadjuvant kemoterapiye tam yanıt elde edilmesi ile daha iyi bir hastalıksız sağ kalım süresi elde edildi. Ancak genel sağ kalım sürelerinde bir fark göstermedik.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis study is a subtype of breast cancer; determine the prognostic factors retrospectively among the patients who received neoadjuvant chemotherapy of triple negative breast cancer. Material and Methods: Patients diagnosed and treated with breast cancer between January 2010 and March 2021 at Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Medical Oncology, are at the Department of Medical Oncology, University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital, Department of Medical Oncology at Memorial Bahçelievler Hospital. patients diagnosed and treated with breast cancer Patients diagnosed in Tekirdağ Namık Kemal University Medical Faculty Hospital Medical Oncology Department between the same dates were also included in the study. 102 patients with triple negative breast cancer who underwent neoadjuvant chemotherapy and whose pathological hematological clinical data could be accessed were included in the study. Results: 102 patients who received neoadjuvant chemotherapy were included in the analysis. The median age of the patients was calculated as 49 years. The patients' overall survival (OS) was 99.5 months and disease-free survival (HSC) was 41.5 months. Age of patients, patients over 50 years of age and postmenopausal patients were higher in the mortality group. When the tumor diameter, number of nodes, ER/PR status, presence and grade of HER2, T and N stages and grade were evaluated, there was no significant difference between the groups with and without mortality (p> 0.05). In the univariate model, a significant (p < 0.05) efficacy was observed in terms of age, lymphocyte, LDH, chemotherapy (CT) response, radiotherapy (RT), recurrence in survival. Conclusion: In patients with triple negative breast cancer (TNBC), a better disease-free survival time was obtained with a complete response to neoadjuvant chemotherapy. However, we did not show any difference in overall survival times.