Neoadjuvan kemoterapi alan üçlü negatif meme kanseri hastalarında prognostik faktörlerin incelenmesi
Investigation of prognostic factors in triple-negative breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy
  1. Tez No: 937983
  2. Yazar: ONUR CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİKE GÖKÇEN DEMİRAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Neoadjuvan Kemoterapi, Üçlü Meme Kanseri, Prognostik Faktör, Breast Cancer, Triple Breast Cancer, Neoadjuvant Chemotherapy, Prognostic Factor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Giriş ve Amaç: Meme kanseri, memenin lobüler ve duktal hücrelerinde kontrolsüz çoğalma ile karakterize edilen ve genellikle kadınlarda görülen en yaygın kanser türlerinden birini teşkil etmektedir. Bu kanser türü global sağlık sorunları arasında önemli bir yer tutmakta olup özellikle hormon reseptörü pozitif, HER2 pozitif ve üçlü negatif olmak üzere farklı biyolojik alt tiplere ayrılmaktadır. Üçlü negatif meme kanseri (TNBC), östrojen, progesteron ve HER2 reseptörlerinin eksikliği nedeniyle mevcut hormonal ve hedefe yönelik tedavilere yanıtsız kalan, agresif seyirli bir kanser türü olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda ele alınan çalışma, TNBC tanısı almış hastalarda neoadjuvan kemoterapi uygulamasının etkinliğini ve çeşitli prognostik faktörlerin hastalık sonuçları üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Pamukkale Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Kliniği'nde 2018-2023 tarihleri arasındaki üçlü negatif meme kanseri tanılı ve tedavi olarak neoadjuvan kemoterapi uygulanan, 18 yaş üzeri 73 hasta araştırmaya dahil edilmiştir. Hastalar ile ilgili klinik ve laboratuvar veriler hasta dosyalarından ve hastane bilgi sisteminden geriye dönük olarak kaydedildi. Hastaların demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri, klinik durumları, prognostik belirteçleri ve sağkalım arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Üçlü negatif meme kanseri hastalarından evre 1 ve 2 olan hastaların evre 3 hastalara göre genel sağkalım(OS) ve progresyonsuz sağkalım(PFS) oranı daha yüksek bulundu. Neoadjuvan kemoterapi verilmeyen hastaların genel sağkalım(OS) ve progresyonsuz sağkalım(PFS) oranı daha yüksek bulundu. Operasyon patolojisinde histolojik tipi duktal invaziv karsinom olanların diğer histolojik alt tiplere göre genel sağkalım oranı daha yüksek bulundu. Nötrofil/lenfosit oranı(NLR) daha düşük olan grupta yüksek olan gruba göre genel sağkalım(OS) ve progresyonsuz sağkalım(PFS) oranı daha yüksek bulundu. Çalışmamızda yaş, sigara, alkol, menapoz, tümör lateralizasyonu, grade, Ki-67 ve adjuvan kemoterapi ile OS ve PFS arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamıza dahil edilen üçlü negatif meme kanseri hastalarında evre, neoadjuvan kemoterapi alma durumu, operasyon patolojisinde histolojik tipin ve Nötrofil/lenfosit oranının (NLR) sağkalım oranı ile istatiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Ancak çalışmamızda değerlendirilen hasta sayısı geniş bir örneklem oluşturmamaktadır. Literatürdeki farklı sonuçların nedenini ortaya koymak için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Breast cancer is one of the most common types of cancer, characterized by uncontrolled proliferation of lobular and ductal cells in the breast, and is predominantly observed in women. This type of cancer holds a significant place among global health concerns and is classified into different biological subtypes, including hormone receptor-positive, HER2-positive, and triple-negative breast cancer (TNBC). TNBC is an aggressive subtype that lacks estrogen, progesterone, and HER2 receptors, making it unresponsive to existing hormonal and targeted therapies. This study aims to evaluate the effectiveness of neoadjuvant chemotherapy in patients diagnosed with TNBC and to assess the impact of various prognostic factors on disease outcomes. Materials and Methods: A total of 73 patients aged 18 years and older, diagnosed with triple-negative breast cancer and treated with neoadjuvant chemotherapy between 2018 and 2023 at the Pamukkale University Medical Oncology Department, were included in this study. Clinical and laboratory data of the patients were retrospectively recorded from patient files and the hospital information system. The relationships between demographic characteristics, laboratory parameters, clinical status, prognostic markers, and survival outcomes were analyzed. Results: Patients with stage 1 and 2 TNBC had higher overall survival (OS) and progression-free survival (PFS) rates compared to those with stage 3 disease. Patients who did not receive neoadjuvant chemotherapy also demonstrated higher OS and PFS rates. Among different histological subtypes, patients with invasive ductal carcinoma had better OS rates than those with other histological subtypes. Additionally, patients with a lower neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) had significantly higher OS and PFS rates compared to those with a higher NLR. In our study, no statistically significant relationship was found between OS and PFS and factors such as age, smoking, alcohol consumption, menopause status, tumor lateralization, tumor grade, Ki-67 index, and adjuvant chemotherapy. Conclusion: Among the TNBC patients included in this study, stage, neoadjuvant chemotherapy status, histological subtype in surgical pathology, and neutrophil-to- lymphocyte ratio (NLR) were found to be statistically significant factors associated with survival rates. However, the number of patients evaluated in our study does not constitute a large sample size. Further studies are needed to clarify the reasons for the varying results found in the literature.