Dahilde işleme rejiminin dış ticarete etkisi: Türkiye örneği
The effect of inward processing regime on foreign trade: The case of Turkey
- Tez No: 719056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dahilde işleme rejimi, İthalat, İhracat, Ticaret dengesi, Inward Processing Regime, Export, Import, Balance of trade
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İmalat alanında faaliyet gösteren işletmelerin uluslararası piyasalarda rekabet etmesine olanak sağlamak, çeşitliliği ve rekabet gücünü artırmak amacıyla küresel fiyatlarla hammadde temin edilmesine olanak sağlayan gümrük rejimine Dahilde İşleme Rejimi (DİR) denilmektedir. Bu çalışmada, dahilde işleme rejimi, döviz kuru ve ticaret dengesi ile ilişkisi Hatemi-J eşbütünleşme testi ile ölçülmüştür. Elde edilen bulgulara göre kısa dönemde dahilde işleme rejiminden dış ticaret dengesine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin olduğu ancak döviz kuru ile dış ticaret dengesi arasında kısa dönemde bir nedensellik ilişkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The customs regime that allows the supply of raw materials at global prices in order to enable companies operating in the field of manufacturing to compete in international markets and to increase diversity and competitiveness is called Inward Processing Regime (IR). In this study, the relationship with the inward processing regime, exchange rate and trade balance was measured by Gregory-Hansen and Hatemi-J cointegration tests. According to the findings, it has been determined that there is a one-way causality relationship from the inward transaction regime to the foreign trade balance in the short run, but there is no causality relationship between the exchange rate and the foreign trade balance in the short run.