The impact of corruption on sustainable social development: A case of Banadir regional administration, Somalia
Yolsuzluğun sürdürülebilir sosyal kalkınma üzerindeki etkisi: Banadir bölgesinin yönetimi örneği, Somali
- Tez No: 719057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÇOLPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yolsuzlukla Mücadele Politikaları, Yolsuzluk, hesap verebilirlik, şeffaflık
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yolsuzluk, demokratik kurumları baltaladığı, hükümet istikrarsızlığına yol açtığı ve toplumsal kalkınmayı geri getirdiği için tüm dünyadaki ülkeler için büyük bir endişe kaynağıdır. Bu bağlamda, tezin temel amacı, yolsuzluğun sürdürülebilir sosyal kalkınma üzerindeki etkisini incelemesidir. Araştırma, dört amaç çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Buna göre ilki, Yolsuzlukla mücadele politikalarının sosyal kalkınma üzerindeki rolünü incelemesi, ikincisi hesap verebilirliğin sosyal kalkınma üzerindeki uygulanmasının rolünü ileri sürmesi, üçüncüsü sosyal kalkınma konusunda şeffaflığın uygulanmasının rolünü araştırmasi ve dördüncüsü Banadir Bölgesindeki yolsuzlukla sosyal kalkınma arasındaki ilişkiyi incelemesidir. Araştırma tasarımı olarak kantitatif yöntem kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi öğrenmek üzere, betimleyici istatistik ve çıkarsamalı istatistik analizleri yapılmıştır. Araştırma, yolsuzlukla mücadele politika ve stratejilerinin uygulanmasının, faaliyetlerde hesap verebilirlik ve şeffaflığın uygulanmasının sürdürülebilir sosyal kalkınma üzerinde olumlu etki yarattığını ortaya koymuştur. Çalışma, Benadir Bölge Yönetiminin politikalar, hesap verebilirlik ve şeffaflık gibi yolsuzlukla mücadele mekanizmalarını devreye sokmasını önermektedir. Ayrıca, yolsuzlukla mücadele mekanizmalarının uygulanmasını denetlemek üzere bölgede yolsuzlukla mücadele komitesi veya komisyonu kurmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Corruption is a major concern to countries all over the world because it undermines democratic institutions, leads to governmental instability, and sets back social development. The primary aim of this research was to study the impact of corruption on sustainable social development a case of Banadir Regional Administration, Somalia. To obtain this aim, this research directed four objectives: To study the role of anti-corruption policies on social development, to assert the role of the implementation of accountability on social development, to explore the role of practicing transparency on social development, and to examine the relationship between corruption on social development in Banadir Region. The quantitative method was used as a research design in this study. Furthermore, descriptive statistics and inferential statistics were analyzed to know the relationship between variables. The research found that implementation of anti-corruption policies and strategies, practicing accountability and transparency in the activities have positive impact on sustainable social development. The study recommends that Benadir Regional Administration should put in place anti-corruption mechanisms such as policies, accountability and transparency. Also, to establish anti-corruption committee or commission in region to oversight the implementation of anti-corruption mechanisms. Keyword: Anti-corruption Policies, Corruption, accountability, transparency