Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetim tarzları ile öğrencilerin özsaygı düzeyleri arasındaki ilişki (Erzincan ili örneği)
The relationship between classroom teachers class managementstyle and students self- respect levels( Example of Erzincan)
- Tez No: 719055
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi, sınıf yönetimi tarzları, öz saygı, Classroom management, classroom management styles, self-esteem
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırmanın amacı ilkokul 4.sınıf , sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetim tarzlarını belirlemek ve öğrencilerin öz saygı düzeyleri ile arasında ilişkiyi farklı değişkenler açısından incelemektir. Araştırma yöntemlerinden tarama modeline uygun olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Erzincan il merkezinde görev yapan 4.sınıf öğretmenleri ve ilkokul 4.sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini basit seçkisiz örnekleme yöntemine uygun olarak seçilen 45 öğretmen ve 565 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetim tarzını belirlemek amacıyla Sınıf Yönetimi Tarzı Ölçeği, öğrencilere ise Öz Saygı Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS for Windows 24 programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde normal dağılıma uygun olan parametrik testler olan Independent Sample T Test ve One Way ANOVA Analizleri yapılmıştır. Ayrıca normal dağılıma uygun olmayan veriler için parametrik olmayan Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Ek olarak değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi bakımından Spearman korelasyon analizi ve Ki kare, regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular ise takdir edilen sınıf yönetim tarzının daha çok tercih edildiği, en az ise aldırmaz sınıf yönetim tarzı profili tercih edildiğidir. Öğretmenlerin sınıf yönetim tarzlarına cinsiyet ve kıdem durumlarının etki etmediği incelenmiştir. Öz saygı ölçeği alt boyutlarından okul yaşamı bakımından erkeklerin öz saygı düzeyi daha yüksek iken, kızların okul yaşamı öz saygı düzeyi daha düşük olduğu gözlenmiştir. Okul başarısı boyutunda ise kız öğrencilerin puan ortalamaları daha yüksek çıkmıştır. Öğretmenlerin sınıf yönetim tarzları ile öğrencilerin öz saygı düzeyleri arasında ilişki olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the classroom management styles of primary school-class teachers and examine the relationship between the levels of self-esteem of the students and the relationship between different variables. The research was made in accordance with the general scanning model from descriptive research methods. The 4th grade teachers and primary schools served in Erzincan provincial center in the study of the study of the study in 2020-2021 in Education in Education. The sample of the study has created 45 teachers and 565 students in accordance with the simple selection of sampling methods. In order to determine the classroom management style of classroom teachers participating in the study, the classroom management style scale was applied to the students and the self-respect scale. Applied to 565 people from the 4th grade students. The data obtained were analyzed using the SPSS for Windows 24 program. In the analyses, Independent Sample T Test and One Way ANOVA Analyses were performed, which are parametric tests that are appropriate for the normal distribution. In addition, the nonparametric Mann Whitney U test was used for data that were not suitable for the normal distribution. In October, Spearman correlation analysis and Chi-square and regression analysis were performed to decipher the relationships between the variables.The findings of the research are more preferred that the appreciated grade management style is more preferred, and the preferred class management style profile is preferred. The teachers' class management styles were examined that gender and severance states have not affected. While the self-esteem level of men from the sub-dimensions of the self-esteem scale is higher than the level of self-esteem of men, girls have been lower than the level of self-esteem. In the size of school success, the scores of female students are higher. It was determined that the teachers have no relationship between class management styles and students self-esteem levels.