Bilişsel esneklik düzeyi ile problem çözme becerisi ilişkisi: İstanbul ilinde bir araştırma
The relationship between cognitive flexibility and problem solving skills: A research in İstanbul
- Tez No: 719088
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Bilişsel Esneklik, Problem Çözme, School Administrator, Cognitive Flexibility, Problem-Solving Skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, bilişsel esneklik düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi okul yöneticileri özelinde ele alan ve bu iki değişkenin; cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki kıdem yılı ve eğitim durumu değişkenleri ile olan ilişkisini saptamayı amaçlayan ilişkisel tarama modelinde yapılandırılmış bir araştırmadır. Araştırma evrenini İstanbul genelinde faaliyet gösteren özel bir eğitim kurumunun yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 201 okul yöneticisinden veri toplanmıştır. Katılımcıların 85'i erkek 116'sı kadındır. Araştırmada, Dennis ve Vander Wal (2010) tarafından geliştirilen ve Dağ ve Gülüm (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan 'Bilişsel Esneklik Envanteri' ile Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen ve Savaşır ve Şahin (1997) tarafından Türkçeye uyarlanan 'Problem Çözme Envanteri' kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; çalışmaya katılım sağlayan okul yöneticilerinin, bilişsel esneklik düzeyleri ve problem çözme becerileri düzeyinin yüksek olduğu saptanmış, okul yöneticilerinin bilişsel esneklikleri ile problem çözme becerileri arasında olumlu yönde yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Okul yöneticilerinin bilişsel esneklik düzeyleri ile problem çözme becerileri yaş değişkenine göre anlamlı fark göstermezken, kıdem yılı, cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumu değişkenlerine göre bazı anlamlı farklılıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a research structured in a correlational design to examine the relationship between cognitive flexibility levels and problem solving skills in the context of school administrators, and whether these two variables differ according to gender, age, marital status, seniority and education level. The research universe consists of the administrators of a private educational institution operating throughout İstanbul. Within the scope of the research, data were collected from 201 school administrators. 85 of the participants were male and 116 were female. The 'Cognitive Flexibility Inventory' [developed by Dennis & Vander Wal (2010) and adapted into Turkish by Dağ & Gülüm (2012)] and the 'Problem Solving Inventory' [developed by Heppner & Peterson (1982) and adapted into Turkish by Savaşır & Şahin (1997)] have been used in the research. According to the research findings; it was determined that the cognitive flexibility levels and problem solving skills of the school administrators participating in the research were high, and a highly significant positive correlation was found between the cognitive flexibility of the school administrators and their problem solving skills. While school administrators' cognitive flexibility levels and problem solving skills did not differ a significant difference according to the age, some significant differences were found according to the variables of seniority, gender, marital status and educational status.