Fikirler mecmuası inceleme, fihrist, çeviri yazı (1-10 sayılar)
Fikirler periodical review,index, translation article (1-10 numbers)
  1. Tez No: 719168
  2. Yazar: ABDULKADER AL HUSSEIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ SİNAN ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fikirler dergisi, dil, kültür, eğitim, Journal of Ideas, language, culture, education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 638
Özet
Cumhuriyetin ilanından ve özellikle 1928 yeni Türk harflerine geçiş sürecinden sonra edebiyatta oluşan gelişmeler o dönemin eserlerini, dilini ve konularını ciddi manada etkilemiştir. Edebiyat dergileri de bu dönemde yoğun ilgi görmüş, halkı bilinçlendirmek gibi önemli bir misyon üstlenmişlerdir. Cumhuriyetin ilanından sonra İzmir'de yayımlanmaya başlayan Fikirler (1927) de diğer dergiler gibi kıymetli yazar kadrosu ve işlediği konular itibariyle önemli bir yere sahiptir. Dergide dil, kültür ve eğitim gibi konular üzerine yazılar yazılmış, çeviriler yapılmıştır. Dönemin arka planına ışık tutan diğer sosyo-kültürel meseleler ile ilgili halkı bilinçlendirmek amacıyla yayınlar yapılmıştır. Bu çalışmada ise 1927 yılında İzmir'de yayımlanan Fikirler dergisi'nin ilk on sayısı ele alınmıştır. 1 Kasım 1928 Harf inkılabından önce yayımlandığı için dergi eski harflerle kaleme alınmıştır. Çalışmanın ağırlıklı kısmı derginin 10 sayısının yeni Türkçe harflere aktarıldığı bölümdür. Mevcut tüm nüshalar yazılardaki konulara göre sınıflandırılarak incelenmiş ve araştırmacıların dikkatine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The developments in literature after the proclamation of the Republic and especially after the transition to Latin letters in 1928 seriously affected the works, language and subjects of that period. Literary magazines also attracted great interest in this period and undertook an important mission such as raising awareness of the public. The Fikirler Magazine (1927), which started to be published in İzmir after the proclamation of the Republic, has an important place like other magazines in terms of its valuable writer staff and the subjects it covers. Articles were written and translations were made on subjects such as language, culture and education in the journal. Publications were made in order to raise public awareness about other socio-cultural issues that shed light on the background of the period. In this study, 10 issues of Fikirler Magazine published in İzmir in 1927 were discussed. Since it was published before the alphabet reform on November 1, 1928, the journal was written in the original Ottoman Turkish. The main part of the study is the section in which 10 issues of the journal are translated into Latin letters. All existing copies were classified according to the topics in the manuscripts, examined and presented to the attention of the researchers.