Examining the effects of social media influencers characteristics on brand equity and purchase intention
Sosyal medya fenomenlerinin özelliklerinin marka denkliği ve satın alma niyeti üzerine etkisinin incelenmesi
- Tez No: 719196
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya pazarlaması, Etkileyici, Etkileyici pazarlama, Marka değeri, Satın alma niyeti, Social media marketing, Influencer, Influencer marketing, Brand equity, Purchase intention
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Son yıllarda dijital dünyada dikkate değer bir gelişmeye tanık olundu, böylece sosyal medyanın yükselişi insanların birbirleriyle iletişim kurma ve birbirleriyle etkileşim kurma şeklini değiştirdi ve bu platformlar en büyük etkiyi kolaylaştırmada önemli bir rol haline geldi. Şirketler, tüketiciyle iletişim kurmak ve tüketiciyi etkilemek için yeni yollar yaratmak için bu platformlardan yararlandı. Bu, şirketin veya markanın ürünlerinin reklamını yapmak için bu platformlardaki ünlü etkileyiciler kullanılarak yapılır. Mevcut çalışma, etkileyici özellikleri, marka değeri ve satın alma niyeti arasındaki öngörücü etkileri belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmayı yürütmek için anket yöntemi kullanılmış ve 213 katılımcıdan veri toplanmıştır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Anket hem İngilizce hem de Arapça olarak yapıldı ve yanıt verenlerin çoğu Fas ve Türkiye'dendi. Önerilen hipotezler, etkileyici özellikleri, marka değeri ve satın alma niyeti arasındaki etkileri belirlemek için bir yol analizi modeli kullanılarak test edildi. Yol analizi, AMOS 24.0 kullanılarak yapıldı. Bulgular, uzmanlığın algılanan kalite üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Özgünlüğün algılanan kalite, marka çağrışımları, marka sadakati ve satın alma niyeti üzerinde önemli bir etkisi vardır. Etki, marka bilinirliği ve marka çağrışımları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İletişim becerilerinin algılanan kalite, marka farkındalığı, marka sadakati ve satın alma niyeti üzerinde önemli bir etkisi vardır ve son olarak marka değeri boyutu olarak sadece marka sadakatinin satın alma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
Recent years have witnessed a remarkable development in the digital world, so that the rise of social media has changed the way humans communicate with each other and give interact with each other and because these platforms have become a major role in facilitating the greatest impact. Companies have exploited these platforms to create new ways to communicate with and influence the consumer. This is done by using the famous influencers on these platforms to advertise the products of the company or the brand. The current study aims to determine the predictive effects between influencer characteristics, brand equity, and purchase intention. A survey method was used to conduct this research and data were collected from 213 respondents. In the study convenience sampling method was used. The survey was conducted in both English and Arabic, and most respondents were from Morocco and Turkey. The proposed hypotheses were tested using a path analysis model to determine the effects between influencer characteristics, brand equity and purchase intention. Path analysis was performed using the AMOS 24.0. The findings indicate that expertise has significant impact on perceived quality. Authenticity has significant impact on perceived quality, brand associations, brand loyalty and purchase intention. Influence has significant impact on brand awareness and brand associations. Communication skills have significant impact on perceived quality, brand awareness, brand loyalty and purchase intention and finally as brand equity dimension only brand loyalty have significant effect on purchase intention.