Tasarlanıp üretilen bir elektrikli aracın farklı çalışma koşulları altında performansının incelenmesi
Investigation of the performance of a designed and manufactured electric vehicle under different operating conditions
  1. Tez No: 719203
  2. Yazar: FURKAN YERTÜM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER SUGÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli Araç, Batarya, DC Motor, Araç Tasarımı, İmalat, Electric Vehicle, Battery, DC Motor, Vehicle Design, Manufacturing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Elektrikli araçların aktif olarak kullanılması asırlar öncesine dayanmaktadır. Marş motorlarının ortaya çıkmasıyla ve içten yanmalı motorların hızlı gelişmesi ile uzunca bir süre geri planda kalan elektrikli araçlar; fosil yakıtların tükenmesi, çevre kirliliği, batarya teknolojisindeki verimlilik ve maliyetindeki gelişmeler gibi çeşitli nedenlerle tekrar gündeme gelmeye başlamışlardır. Otomotiv üreticileri birçok sayıda tam elektrikli ve hibrit elektrikli aracı satışa çıkarmışlardır. Pil teknolojileri, enerji yönetim sistemleri, taşıt kontrol sistemleri gibi konulardaki çalışmalarla, elektrikli araçların daha cezbedici hale getirilmesi için çaba sarf edilmektedir. Bu çalışmada, enerji tüketim karakteristiğinin günümüz şartlarında görülmesi amacıyla şasi ve güç iletim elemanlarından oluşan bir elektrikli araç yapılmıştır. Bu temel yapıda enerji kaynağı olarak 48 V 60 Ah lityum iyon batarya kullanılmıştır. Araç bir adet 48 V 3000 watt fırçasız BLDC motorla arkadan tahrik edilmiştir. Tahrik sistemi tamamlanan araçla Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesinde test sürüşleri yapılmıştır. Batarya karakteristiğinin görülmesi amacıyla çekilen akım kontrol edilmiş, batarya deşarjı izlenmiştir. Aracın enerji tüketiminin ölçülmesi amacıyla, batarya gerilimini, sürücünün çektiği akımın kontrolü yapılmıştır. Aracın geliştirilmesi ve gelecek teknolojilere ayak uydurabilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The active use of electric vehicles goes back centuries. With the emergence of starter engines and the rapid development of internal combustion engines, electric vehicles that have been in the background for a long time have started to come back to the agenda due to various reasons such as depletion of fossil fuels, environmental pollution, efficiency in battery technology and cost. Automotive manufacturers have put out a large number of fully electric and hybrid electric vehicles on sale. Efforts are being made to make electric vehicles more attractive with studies such as battery technologies, energy management systems, vehicle control systems. In this study, an electric vehicle consisting of chassis and power transmission elements was constructed in order to see the energy consumption characteristic under today's conditions. In this basic structure, 48 V 60 Ah lithium ion battery is used as energy source. The vehicle was driven from the rear by a 48 V 3 kW brushless BLDC motor. Test drives were carried out at Mersin University Çiftlikköy Campus with the vehicle whose drive system was completed. In order to see the battery characteristic, the current drawn was checked and the battery discharge was monitored. In order to measure the energy consumption of the vehicle, the voltage of the battery and the current drawn by the driver were checked. Suggestions were made to develop the vehicle and keep up with future technologies.