İşyerinde psikolojik güçlendirmenin işgören motivasyonu ve performansına etkileri
The effects of psychological empowerment on employee motivation and performance in the workplace
  1. Tez No: 719211
  2. Yazar: MURAT DALKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışmanlık Mesleki Kimliği, Psikolojik Güçlendirme, Çalışan Motivasyonu, Performans, İş Tatmini, Counseling Professional Identity, Psychological Empowerment, Employee Motivation, Performance, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, İşletme alanında yeni bir kavram olan işyerinde psikolojik danışmanlık ve Psikolojik Güçlendirmeye yönelik yürütülen çalışmaların çalışanların algılarının Performansları üzerindeki etkisinde aracı rolünü tanımlayabilmektir. Çalışanlar her gün işyerlerinde çeşitli sorunlarla ve çatışma ortamlarıyla karşılaşmaktadır. Bireyin çalışma hayatında psikolojik durumu çalışma alanı hangi sektörde, hangi pozisyonda olursa olsun işin verimine ve kalitesine doğrudan etkilemektedir. Çalışma ortamındaki psikolojik durum ise sadece görev tanımı ve alınan ücret ile ilgili kalmayıp kişinin ailesini, bulunduğu sosyal çevresini hatta sağlık durumunu bile etkilediği görülmektedir. Son on yılda, psikososyal kuruluşlar en yenilikçi yönetim sistemlerinden biri haline getirdiler. Küresel değişim ve rekabetten kaynaklanan psikolojik güçlendirme; Çalışanların karar vermelerini ve bireylerin eylemleri için sorumluluk almalarını sağlayan kişisel bir olay olarak tanımlanır. Zihinsel güçlendirme düzeyi örgütün kültürel gücü ile ilgilidir. Zihinsel güçlendirme fikri, çalışanların kurum kültürünü benimsemeleri ve bağımsız kararlar almaları için gerekli olan kurumsal yönetimi bir adım öteye taşımaktır. Yapılan araştırma sonucunda psikolojik güçlendirmenin çalışan performansı ve motivasyonu üzerinde güçlü etkisi bulunmuştur. Psikolojik bir varlık olan insanın yönetilmesi ve yönlendirilmesi motivasyon ile mümkün olmaktadır Buradan hareketle çalışanların benlik ve yenilik algılarını ön plana çıkarma zorunluluğu, eskiye göre daha çok hissedilmektedir. Artık işletmeler çalışanlarından daha fazla şey istemektedir. Bunun nedenleri arasında artan müşteri beklentileri, küreselleşme, farklı çalışma şartları ve karmaşık teknolojiler gösterilebilir. Ayrıca geçmişteki katı kontrol hiyerarşisi ve geleneksel emir-komuta zinciri bugün önemini yitirmiştir. Bu tür geleneksel yaklaşımlar yerine, küresel dünya atmosferinde çalışanlar sorumluluk almayı ve kişisel olarak girişimde bulunabilmeyi öğrenmelidirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to define the mediator role of the studies carried out on psychological counseling and Psychological Empowerment in the workplace, which is a new concept in the field of Business, in the effect of employees' perceptions on their Performance. Employees encounter various problems and conflict environments in their workplaces every day. The psychological state of the individual in his working life directly affects the efficiency and quality of the work, regardless of the sector and position. The psychological situation in the working environment is not only related to the job description and the salary, but also affects the family, social environment and even the health status of the person. In the last decade, psychosocial organizations have made it one of the most innovative management systems. Psychological empowerment resulting from global change and competition; It is defined as a personal event that enables employees to make decisions and to take responsibility for the actions of individuals. The level of Psychological empowerment is related to the cultural strength of the organization. The idea of mental empowerment is to take the corporate management one step further, which is necessary for employees to adopt the corporate culture and make independent decisions. As a result of the research, it was found that psychological empowerment has a strong effect on employee performance and motivation. It is possible to manage and direct a person who is a psychological being with motivation From this point of view, the obligation to highlight the self and novelty perceptions of the employees is felt more than before. Businesses now demand more from their employees. Among the reasons for this are increased customer expectations, globalization, different working conditions and complex technologies. In addition, the rigid control hierarchy and traditional chain of command in the past have lost their importance today. Instead of such traditional approaches, those working in the global world atmosphere must learn to take responsibility and take initiative personally.