Erken dönem uyumsuz şemalar ile cinsel yaşam kalitesi ve ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between sexual quality of life and relationship satisfaction with early maladaptive schemas
  1. Tez No: 719222
  2. Yazar: BUTE ERİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA BATUHAN KURTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, İlişki Doyumu, Cinsel Yaşam Kalitesi, Cinsellik, Early Maladaptive Schemas, Relationship Satisfaction, Sexual Quality of Life, Sexuality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı Erken Dönem Uyumsuz Şemalar ile Cinsel Yaşam Kalitesi ve İlişki Doyumu arasındaki ilişkiyi incelemektir. 226'sı kadın, 122'si erkek olmak üzere 348 kişi uygun örnekleme yöntemiyle seçilerek çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara ; Kişisel Bilgi Formu, Young Şema Ölçeği- Kısa Form (YŞÖ-KF3), Cinsel yaşam Kalitesi Ölçeği- Kadın Formu (CYKÖ-Kadın), Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği- Erkek Formu (CYKÖ-Erkek) ve İlişki Doyum Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 programı ile Bağımsız Örneklem t Testi, Pearson Korelasyon Analizi, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; Duygusal Yoksunluk, Karamsarlık, Onay Arayıcılık ve İç İçe Geçme/Bağımlılık alt boyutlarının İlişki Doyumunu anlamlı düzeyde yordadığı, şema alt boyutlarının tümünün İlişki Doyumundaki varyansın %21'ini açıkladığı bulunmuştur. Duygusal Yoksunluk ve İç İçe Geçme /Bağımlılık alt boyutlarının Cinsel Yaşam Kalitesini anlamlı düzeyde yordadığı, şema alt boyutlarının tümünün Cinsel Yaşam Kalitesindeki varyansın %26'sını açıkladığı bulunmuştur. Şema alt boyutları ile cinsiyet ve medeni duruma göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bulgular tartışılmış ve alanda çalışan araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is observing relation between Early Maladaptive Schemas and sexual quality of life and relationship satisfaction. This study conducted on 348 people (122 men - 226 women) which selected by random sampling method. The obtained data analyzed with SPSS 26.0 by using Independent Sample t-Test, Pearson Correlation Analysis, Multiple Linear Regression Analysis and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) methods. According to the results of the research it was found that Emotional Deprivation, Negativity / Pessimism, Approval-Seeking / Recognition-Seeking, Enmeshment / Undeveloped Self subdimensions significantly predicted the Relationship Satisfaction, and all of the schema subdimensions explained 21% of the variance in Relationship Satisfaction. Also, it was found that the subdimensions of Emotional deprivation and Enmeshment / Undeveloped Self significantly predicted of Sexual Quality of Life and all of the schema subdimensions explained 26% of the variance of Sexual Quality of Life. There are some significant differences found when schema subdimensions compared with gender and marital status. Findings have discussed and suggestions have made to the researchers who work in this field.