Üniversite öğrencilerinde cinsel mitlere inanma düzeyinin erken dönem uyumsuz şemalar ile ilişkisi
The relationship between level of belief in sexual myths and early maladaptive schemas in university students
  1. Tez No: 642567
  2. Yazar: İBRAHİM KEREM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ZİNNUR KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Cinsel mitler, Early maladaptive schemas, Sexual myths
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin erken dönem uyumsuz şemaları ile cinsel mit inançları arasındaki ilişkinin, bazı sosyodemografik değişkenler ile incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde okuyan 179 kadın ve 181 erkek olmak üzere toplam 360 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleme yöntemi, olasılıklı olmayan örnekleme türlerinden olan kolay ulaşılabilir örneklemedir. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Young Şema Ölçeği-Kısa Form-3 (YSÖ-KF3) ve Zilbergeld Cinsel Mit Değerlendirme Envanteri (CMDE) kullanılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Çalışmamızda, sosyodemografik değişkenler olarak; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, ailede kaçıncı çocuk olma, aylık gelir, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, aile içi şiddet öyküsü ve ilk cinsel bilgi edinme kaynağı yer almıştır. İstatistiksel analizlere göre, evli katılımcılarda cinsel mitlere inanma düzeyi bekarlara göre anlamlı derecede daha fazlayken, erkek katılımcıların cinsel mitlere inanma düzeyi, kadın katılımcılara göre daha azdır. Cinsiyete göre erken dönem uyumsuz şemaların anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür. Cinsel mit envanteri toplam puanının, ilk cinsel bilgiyi edinme değişkenine göre farklılaştığı tespit edilmiştir. İlk cinsel bilgi, en çok arkadaşlardan öğrenilmektedir. Aynı zamanda ilk cinsel bilgiyi porno/erotik filmlerden öğrenenler, diğer tüm gruplara göre daha az cinsel mit inancına sahiptir. Anne ve babanın eğitim durumunun artması, erken dönem uyumsuz şemaları azaltırken; ailede şiddet öyküsünün olması, şema puanlarını arttırmıştır. Cinsel mit envanterinden alınan toplam puan ile erken dönem uyumsuz şema alt boyutları arasında anlamlı derecede negatif yönlü korelasyon bulunmaktadır. Cinsel mit inançlarıyla en yüksek korelasyon katsayıları iç içelik, başarısızlık ve duyguları bastırma şemaları arasındadır. Yapılan regresyon analizi ile erken dönem uyumsuz şemaların, cinsel mit inançlarının %26'sını açıkladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the correlation between university students' early maladaptive schemas and sexual myth beliefs with some sociodemographic variables. The sample of the research consists of a total of 360 university students, 179 women and 181 men studying at Istanbul Gelişim University. The sampling method of the research is easily accessible sampling, which is one of the non-probabilistic sampling types. In the research; Socio-Demographic Information Form, Young Schema Questionnaire-Short Form-3 (YSÖ-KF3) and Zilbergeld Sexual Myth Assessment Inventory used as data collection tools. SPSS 22.0 software was used in the analysis of the data. In our study, as socio-demographic variables; gender, marital status, education level, what child in the family (the order from eldest to the youngest), monthly income, mother's education level, father's education level, family violence history and the first source of receiving sexual information. According to statistical analysis, while the level of believing in sexual myths in married participants is significantly higher than in singles the level of believing in sexual myths in male participants is less than that of female participants. It was observed that early incompatible schemas differ significantly according to gender. It was determined that the total score of sexual myth inventory differs according to the variable of obtaining the first sexual information. The first sexual information is mostly learned from friends. Moreover, those who learn the first sexual knowledge from porn/erotic movies have less sexual myth beliefs than any other group. While the increase in the educational status of the mother and father decreases early maladaptive schemas, having a family history of violence increased the schema scores. There is a significant negative correlation between the total score obtained from the sexual myth inventory and the early incompatible schema subscales. The highest correlation coefficients with sexual myth beliefs are among the schemas of intimacy, failure and suppression of emotions. The regression analysis revealed that early maladaptive schemas explain 26% of sexual myth beliefs.