Bilgisayar destekli simülasyon yönteminin 7. sınıf öğrencilerinin 'Güneş Sistemi ve Ötesi' ünitesindeki akademik başarılarına, tutumlarına ve kavram yanılgılarının giderilmesine etkisi
The effect of the computer aided simulation method on 7th grade students' academic achievement, attitudes and remediation of misconceptions in the 'Solar System and Beyond' unit
- Tez No: 719230
- Danışmanlar: PROF. DR. HALE BAYRAM, DOÇ. DR. FATMA ÖNEN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Bilgisayar Destekli Öğretim, Fen Tutumları, Bilgisayar Tutumları, Simülasyon, Fen Bilgisi Eğitimi, Kavramsal Değişim, Akademik Başarı, Misconception, Computer Assisted Instruction, Science Attitudes, Computer Attitudes, Simulation, Science Education, Conceptual Change, Academic Success
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bireylerde meydana gelen değişim ile birlikte eğitim ve öğretim sürecinin yönetilebilme şeklide değişime uğramaktadır. Özellikle küçük yaştaki öğrencilerin soyut kavramları anlamlandırabilmesi için onlara işitsel, görsel vb. gibi bir çok duyu organına hitap edecek ders içeriği oluşturmak faydalı olacaktır. Gerçekleştirilmiş uygulamalarda bazı alanlara hitap eden çalışmalar yer alırken diğer alanların eksik kalması bu çalışmanın çıkış noktası olmaktadır. Çalışmanın problem cümlesi; bilgisayar destekli öğretim (BDÖ) yönteminin içeriğinde bulunan simülasyonun; belirtilen ünitede tespit edilmiş olunan kavram yanılgılarının giderilmesine, öğrencilerin fen bilimleri dersi ve bilgisayar kullanıma yönelik geliştirdikleri tutum düzeylerine ve öğrencilerin fen bilgisi dersi akademik başarı düzeylerine, bir etkisi var mıdır ? şeklinde oluşturulmuştur. Bu problem cümlesi doğrultusunda ise araştırmanın amacı; bilgisayar destekli simülasyon yönteminin 7. Sınıf öğrencilerinin“Güneş Sistemi ve Ötesi”ünitesindeki başarılarına, kavram yanılgılarının giderilmesine ve tutumlarına olan etkisini araştırmaktır. Araştırma ön test ve son test gruplu yarı deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 2020 – 2021 eğitim - öğretim yılında Kocaeli ili Darıca ilçesindeki bir devlet okulunun 7-A ve 7-E sınıflarında yer alan öğrenciler araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu sınıflarda eğitimine devam eden toplam 58 öğrenci (7-A sınıfı 28 öğrenciden, 7-E sınıfı da 30 öğrenciden oluşmaktadır.) çalışmaya katılmıştır. Çalışmada sınıflardan biri rastgele seçim ile kontrol grubu olarak belirlenirken diğer sınıfta deney grubu olarak belirlenmiştir. Çalışmada veri toplama araçları olarak; 24 sorudan oluşan fen bilgisi başarı testi(FBT), 20 sorudan oluşan fen bilgisi tutum ölçeği(FTÖ), 36 sorudan oluşan bilgisayar tutum ölçeği(BTÖ) ve 15 sorudan oluşan fen bilgisi kavram yanılgısı testi(KT) kullanılmıştır. Uygulama öncesinde her iki grubun hazırbulunuşluk düzeylerini belirlemek amacıyla, veri toplama araçları ön test şeklinde uygulanmıştır. Uygulama süreci belirlenen kazanımların işlenmesine dönük olarak yaklaşık olarak 8 hafta sürmüştür. Bu süreçte kontrol grubunda mevcut öğretim programına uygun olarak dersler işlenirken, deney grubunda ise mevcut öğretim programına ek olarak bilgisayar destekli simülasyon yöntemi ile ders işlenmiştir. Uygulama sürecinin tamamlanması ile birlikte gruplara veri toplama araçları son test şeklinde uygulanmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen verilerin Shapiro Wilk testi sonucunda, normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Dağılım normal olmasına dönük olarak verilere bağımsız grup t testi ile analiz edilerek bulgular elde edilmiştir. Bağımsız gruplar t testi değeri farklılık gösteren grupların etkinlik düzeyinin belirlenmesi içinde eta kare etki büyüklüğü değerleri hesaplanmıştır. Yapılan analizlerden elde edilen bulgulara göre; fen bilgisi başarı testi(FBT), fen bilgisi tutum ölçeği(FTÖ) ve fen bilgisi kavram yanılgısı testi(KT) sonuçlarında deney grubu lehine olumlu yönde değişim gözlenmiştir. Kavram yanılgıları ilk duruma göre azalmıştır fakat hiçbir kavram yanılgısı tam olarak giderilememiştir. Bilimsel bilgiye sahip oma düzeylerinde deney grubunda ilk duruma göre % 12,38 'lik bir artış meydana gelmiştir. Bilgisayar tutum ölçeğinin analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre iki grup arasında uygulama öncesinde ve sonrasında anlamsal düzeyde istatiksel olarak bir farklılık oluşmadığı gözlenmiştir. Bundan sonraki süreçte benzer bir çalışmayı yürütecek araştırmacıların bu durumu göz önünde bulundurarak bu hususta daha dikkatli olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Along with the change in individuals, the way in which the education and training process can be managed is also changing. Especially in order for young students to make sense of abstract concepts, they can be given auditory, visual, etc. It will be useful to create course content that will appeal to many senses. While there are studies addressing some areas in the realized applications, the lack of other areas is the starting point of this study. The problem statement of the study; simulation in the content of computer-assisted teaching (CAI) method; Does it have an effect on eliminating the misconceptions identified in the specified unit, on the attitude levels of students towards science lessons and computer use, and on the academic success levels of students in science lessons? formed in the form. The aim of this study is to investigate the effect of the computer aided simulation method on 7th grade students' academic achievement, attitudes and remediation of misconceptions in the "solar system and beyond unit. The research was carried out using a quasi-experimental design with pre-test and post-test groups. Students in 7-A and 7-E classes of a public school in Kocaeli province Darıca district in the 2020-2021 academic year constitute the sample of the research. A total of 58 students (class 7-A consists of 28 students and class 7-E consists of 30 students) who continue their education in these classes participated in the study. In the study, one of the classes was determined as the control group by random selection, while the other class was determined as the experimental group. As data collection tools in the study; Science achievement test (FBT) consisting of 24 questions, science attitude scale (FBS) consisting of 20 questions, computer attitude scale (BST) consisting of 36 questions, and science misconception test (CT) consisting of 15 questions were used. Before the application, data collection tools were applied as a pre-test in order to determine the readiness levels of both groups. The implementation process took approximately 8 weeks for the processing of the determined achievements. In this process, while the lessons were taught in accordance with the current curriculum in the control group, the lesson was taught with computer-aided simulation in addition to the existing curriculum in the experimental group. With the completion of the application process, the data collection tools were applied to the groups as a post-test. As a result of the Shapiro Wilk test, it was seen that the data obtained from the data collection tools showed normal distribution. Findings were obtained by analyzing the data with the independent group t-test in order to ensure that the distribution was normal. Eta-square effect size values were calculated in order to determine the effectiveness level of the groups with different t-test values for independent groups. According to the findings obtained from the analyzes; A positive change in favor of the experimental group was observed in the results of the science achievement test (FBT), science attitude scale (SBS) and science misconception test (KT). Misconceptions have decreased compared to the first situation, but no misconceptions have been completely eliminated. There was an increase of 12.38% in the experimental group at the level of scientific knowledge compared to the first situation. According to the findings obtained as a result of the analysis of the computer attitude scale, it was observed that there was no statistically significant difference between the two groups before and after the application. Researchers who will carry out a similar study in the future should be more careful in this regard by considering this situation.