Dini içerikli psiko-eğitim eklenmiş bilişsel davranışçı grup psikoterapisinin dini içerikli obsesyon ve kompulsiyonları olan hastalardaki etkililiği
Effectiveness of religious psycho-education integrated cognitive behavioral group therapy in the treatment of the patients with religious obsessions and compulsions
- Tez No: 719272
- Danışmanlar: PROF. DR. M. HAKAN TÜRKÇAPAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dini içerikli OKB, Bilişsel davranışçı psikoterapi, Grup terapisi, Dini içerikli psiko-eğitim, 4T modeli, Religious OCD (Scrupulosity), Cognitive behavioral psychotherapy, Group therapy, Religious psycho-education, 4T model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu araştırmanın amacı Dini İçerikli Psiko-Eğitim -4T Modeli- eklenmiş Bilişsel Davranışçı Grup Terapisinin, dini içerikli obsesyon ve kompulsiyonların tedavisinde etkisinin incelenmesi ve Bilişsel Davranışçı Grup Terapisi ile karşılaştırılarak 4T müdahalesinin anlamlı bir fark oluşturup oluşturmadığını incelemektir. Deneysel desende gerçekleştirilen araştırmada veri toplama araçları olarak, Yale Brown Obsesif Kompulsif Ölçeği, Yale Brown Obsesif Kompulsif Ölçeği İçgörü Maddesi, Brown İnançların Değerlendirilmesi Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Envanteri, Penn Dinsel Obsesyonlar Envanteri, Obsesif İnançlar Ölçeği ve Düşünce Eylem Kaynaşması Ölçeği kullanılmıştır. Dahil olma ölçütlerini karşılayan 32 hasta OKB belirti şiddetleri, cinsiyet, eğitim, ilaç kullanımı, belirti türleri (otojen-reaktif) kontrol edilerek randomize şekilde BDGT ve 4T Eklenmiş BDGT olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Yapılan analizler sonucunda iki grup müdahalesinin de OKB'nin tedavisinde güçlü şekilde etkili olduğu, bu etkinin 1 aylık izleme sürecinde de devam ettiği, iki grup tedavisi arasında 4T'nin orta düzeyde etkiyle daha iyi içgörü oluşturması dışında anlamlı bir fark bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Grup içi etkilere bakıldığında, genel olarak, 4T Eklenmiş BDGT, içgörü ve obsesif inanç alanlarında daha etkiliyken, BDGT'nin ise hem genel kaygı hem de dini obsesyon/kaygılarda daha etkili olduğu görülmüştür. 4T müdahalesinin yapıldığı haftalarda ise, 4T'nin obsesif inançlara ek olarak obsesif ve kompulsif belirti ve depresif belirtilerde de BDT'ye kıyasla daha etkili olduğu bulunmuştur. 4T'nin tedavi müdahalesi içindeki yerinin arttırıldığı ve bilişsel terapiye eklenmek yerine onun alternatifi olarak ERP'ye eklendiği yeni çalışmalar ilgili etkinin istatistiksel olarak sınanması bağlamında daha faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effectiveness of Religious Psycho-education -4T Model- Integrated Cognitive Behavioral Group Therapy in the treatment of religious obsessions and compulsions, to compare its effect with the Cognitive Behavioral Group Therapy and to examine whether the 4T intervention makes a significant difference. Study was conducted in an experimental design. Yale Brown Obsessive Compulsive Scale, Brown Assessment of Beliefs Scale, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Penn Inventory of Scrupulosity, Obsessive Beliefs Questionnaire and Thought–Action Fusion Scale were used as data collection tools. 32 OCD patients meeting the inclusion criteria were randomly assigned to two groups as, 4T Integrated CBGT and CBGT. Gender, education, medication and type of autogenous or reactive were controlled. The results of the study showed that; both groups were strongly effective in the treatment of OCD, this effect continued during the 1-month follow-up period, and there was no significant difference between the two groups of treatment, except that 4T produced better insight with moderate effect. Considering the in-group effects, in general, it was seen that 4T Integrated CBGT was more effective in insight and obsessive beliefs, while CBGT was more effective in both general anxiety and religious obsessions/anxieties. In the weeks of the 4T intervention, it was found that 4T was more effective than CBT in obsessive and compulsive symptoms and depressive symptoms in addition to obsessive beliefs. In future studies, integrating the 4T model directly to ERP instead of cognitive therapy and allocate more space to 4T in the general treatment may help us validate the statistical significance of the specific effects of 4T.