Ofis çalışanlarında iki farklı müdahalenin etkinliğinin karşılaştırılması: Egzersiz ve kısa süreli korse uygulaması
Comparison of the efficiency of two different interventions in office employees: Exercise and short-term corset application
  1. Tez No: 719281
  2. Yazar: CİHAN KALIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÖZKESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ofis Çalışanları, Yaşam Kalitesi, Ağrı, Korse, Egzersiz, Office Workers, Quality of Life, Pain, Corset, Exercise
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada amaç; ofis çalışanlarında iki farklı müdahalenin etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Bunun için Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bingöl Üniversitesi bünyesinde çalışan 18-50 yaş aralığındaki sağlıklı 109 ofis çalışanı çalışmaya dâhil edildi. Katılımcılar basit rasgele yöntemle Kontrol grubu, Korse grubu ve Egzersiz grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Bütün çalışma gruplarına, çalışma öncesi iş yeri ergonomisi ile ilgili bilgilendirme yapıldı. 38 kişilik Kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmadı. 35 kişilik Korse grubuna dik duruş korsesi önerildi ve günde 2 saat kullanmaları istendi. 36 kişilik Egzersiz grubuna ise ofis ortamında uygulanacak ilk hafta fizyoterapist gözetiminde, diğer haftalarda ise gözetimsiz egzersiz programı verildi. Egzersizleri hatırlayabilmeleri için kendilerine basılmış egzersiz programı formu verildi. Çalışmamız 6 hafta sürdü. Çalışmadaki tüm olgular çalışma öncesinde ve sonrasında (6.hafta) ağrı için Vizüel Analog Skala (VAS) ; çalışma performansı için Çalışma Rolü İşlevselliği Anketi (ÇRİA), yaşam kalitesi için Kısa Form-36 (SF-36) ve kas-iskelet sistemi problemlerini değerlendirmek için Nordic Kas İskelet Sistemi Anketi (NKİSA) anketi uygulandı. Çalışma sonrasında gruplar kıyaslandığında egzersiz grubunda ağrının azaldığı görüldü (p0.05). Hem korse grubunda hem de egzersiz grubunda yaşam kalitesi ve çalışma performansı açısından olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Çalışma sonucunda ofis ortamında egzersizin kas iskelet sistemi ağrılarına iyi geldiği, dik duruş korsesi kullanımının ise ağrıyı azaltmada etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Egzersiz ve korsenin yaşam kalitesi ve iş performansına etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the efficiency of two different interventions for office workers. The study was conducted at Bingöl University and Bingöl Directorate of National Education with 109 healthy participants whose ages ranged 18-50. Participants were divided into 3 groups as the Control group, the Corset group, and the Exercise group with simple random sampling. All study groups were informed about workplace ergonomics before the study. No intervention was made to the control group (n=38). The Corset group (n=35) was provided with an upright posture corset, and they were asked to use it for two hours a day. The Exercise group (n=36) was administered an exercise program to be applied at the office under a supervisor in the first week, and an unsupervised exercise program in the following weeks. Moreover, the Exercise group was given a printed exercise program so that they could remember the exercises. The study took 6 weeks. All cases in the study were evaluated twice at the pre-treatment and post-treatment process via the Visual Analogue Scale (VAS) for pain, Work Role Functionality Questionnaire (WRFQ) for work performance, Short Form-36 (SF-36) for quality of life, and the Nordic Musculoskeletal System Questionnaire (NMSQ) to assess musculoskeletal problems. The findings of the study indicated that when the groups were compared significant decreases were observed in the Exercise group in terms of pain assessment (p 0.05). Likewise, the study offered no significant difference in terms of quality of life and work performance in both the Corset group and the Exercise group (p> 0.05). The study showed that exercise in the office environment was beneficial for musculoskeletal pain, and the use of upright corset did not have any effect on pain relief. Additionally exercise and corset did not have an effect on the quality of life and work performance.