Mayın temizleme faaliyetlerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının kullanılması. Türkiye doğu sınırları mayın temizleme projesi örneği
Use of occupational health and safety practices in mine cleaning activities. Turkish eastern borders mine cleaning project example
  1. Tez No: 719365
  2. Yazar: HALİT BALDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAKKI ALMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Defense and Defense Technologies, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mayın Temizleme, İş Sağlığı ve Güvenliği, Doğu Sınırları Mayın Temizleme, Mine Clearance, Occupational Health and Safety, Eastern Borders Mine Clearance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Mayın, harp araçlarını ve personelini etkisiz hale getirmek veya engellemek maksadıyla çeşitli metotlar ile döşenerek kullanılan, genellikle üzerine uygulanan basıncın etkisi ile tetiklenen ve silahın etkisine maruz kalan araç ya da personelin, silahı kullanan tarafından bilinmediği patlayıcı bir silahtır. Mayın üretmek ve yerleştirmek göreli olarak hızlı, ucuz ve kolay iken, yerleştirilmiş mayınları tespit etmek ve etkisiz hale getirmek yavaş, pahalı ve tehlikelidir. Mayın temizlemeye yönelik yurt içi çalışmaların ilk başlatıldığı 2001 yılından bu yana insani maksatlı mayın temizliği konusu Doğu sınırlarında oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. Ülkemizde mevcut mayın tarlalarının temizlenme çalışmalarının başladığı 2011 yılında Suriye sınırı mayın temizliği projesi oldukça önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğu sınırlarında insani amaçlı mayın temizleme faaliyetlerinin başladığı günden itibaren 2 faz temizleme işlemleri tamamlanmış ve şu an halen 3. Faz mayın temizleme faaliyetlerine devam edilmektedir. Bu çalışmanın amacı ise Doğu Sınırları Mayın Temizleme Projesinin (DSMTP) etkinliğinin incelenmesi ve iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesinin sağlanmasıdır. Belirtilen amaç doğrultusunda hem saha hem de yönetmeliklerden hareketle çalışma tamamlanacaktır.
Özet (Çeviri)
A mine is an explosive weapon that is used by laying down with various methods to neutralize or prevent combat vehicles and personnel, usually triggered by the effect of the pressure applied on it, and the vehicle or personnel exposed to the effect of the weapon is unknown to the person using the weapon. While producing and deploying mines is relatively quick, inexpensive and easy, detecting and neutralizing placed mines is slow, expensive and dangerous. Since 2001, when domestic mine clearance efforts were first initiated, the issue of humanitarian mine clearance has become a very important issue in the Eastern borders. The Syrian border mine clearance project emerges as a very important element in 2011, when the efforts to clear existing minefields in our country began. Since the start of humanitarian mine clearing activities in the eastern borders, 2 phase clearing operations have been completed and now the 3rd phase mine clearance activities are still continuing. The purpose of this study is to examine the effectiveness of the Eastern Borders Mine Clearance Project (DSMTP) and to evaluate it in terms of occupational health and safety. In line with the stated purpose, the study will be completed based on both the field and the regulations.