Diyabeti olan kardiyoloji hastalarında hipoglisemi sıklığının belirlenmesi
Determination of the frequency of hypoglycaemia in cardiology patients WİTH diabetes
- Tez No: 719394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BÜYÜKKAYA BESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hipoglisemi, hipoglisemi şiddeti, hipoglisemi farkındalığı, tip2 diyabet, kalp hastalığı, hypoglycemia, hypoglycemia severity, hypoglycemia awareness, type 2 diabetes, heart diseases
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, diyabeti olan kardiyoloji hastalarında hipoglisemi sıklığının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Hipoglisemi, diyabet tedavisinin akut komplikasyonudur. Çalışma için 18 yaş üzeri, kalp hastalığı ile birlikte tip2 diyabet tanısı olan 315 hastaya ulaşılmıştır. Çalışma Kasım 2020-Mart 2021 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinde yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak sosyo-demografik özellikler, diyabete ait özellikler, kalp hastalıklarına ait özellikler veri toplama formu ve hipoglisemi farkındalık anketi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS 25 programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde kategorik değişkenleri arasındaki ilişkinin test edilmesinde örneklem boyutu varsayımı karşılandığı durumlarda Pearson Ki-Kare testi kullanılmıştır. Örneklem boyutu varsayımı karşılanmadığı durumlarda ise Fisher's Exact testi uygulanmıştır. Tip 2 diyabeti olan kalp hastalarının %45,1'inin bir ve daha fazla hipoglisemi yaşadığı, hipoglisemi yaşayan hastaların %66,7'sinin hafif düzeyde hipoglisemi, %25,4'ünün orta düzeyde hipoglisemi, %7'sinin ciddi düzeyde hipoglisemi yaşadığı belirlenmiştir. Tip 2 diyabeti olan kalp hastalarının %63,5'inin hipogliseminin farkında olduğu, %18,1'inin hipoglisemi farkındalığının azaldığı, %18,4'ünün hipogliseminin farkında olmadığı saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda; diyabeti olan kalp hastalarının hipoglisemi durumu ve belirtileri yakından değerlendirilmeli, hastalar hipogliseminin diyabetin akut, önemli bir komplikasyonu olduğu konusunda bilgilendirilmeli ve yapılan diyabet eğitimleri arttırılmalıdır. Hipogliseminin önlenmesi ya da erken fark edilmesi konusunda, diyabeti ve kalp hastalığı olan bireylerin yaşam kalitesine, bakımına, eğitimine ve sağlık profesyonellerinin bu konudaki uygulamalarına katkı ve dayanak sağlanması için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the frequency of hypoglycemia in cardiology patients with diabetes. Hypoglycemia is an acute complication of diabetes treatment. 315 patients over the age of 18 who were diagnosed with heart disease and type 2 diabetes participated in the study. The study was carried out at the Training and Research Hospital between November 2020 and March 2021 in Istanbul. In the study, socio-demographic characteristics, characteristics of diabetes, characteristics of heart diseases, data collection form and hypoglycemia awareness survey were used as data collection tools. IBM SPSS 25 program was used to evaluate the data. When the sample size assumption was satisfied, the Pearson Chi-Square test was used to observe the relationship between categorical variables. In cases where the sample size assumption was not satisfied, Fisher's Exact test was applied. It was found that 45.1% of heart patients with type 2 diabetes experienced once or more hypoglycemia. It was determined that 66.7% of hypoglycemia experiencing heart patients with type 2 diabetes experienced mild hypoglycemia, 25.4% had moderate hypoglycemia, and 7% had severe hypoglycemia. It was revealed that 63.5% of heart patients with type 2 diabetes were aware of hypoglycemia, 18.1% had decreased awareness of hypoglycemia, and 18.4% were unaware of hypoglycemia. In line with these results; hypoglycemia status and symptoms of cardiac patients with DM should be closely evaluated, patients should be informed that hypoglycemia is an acute and important complication of diabetes, and diabetes education should be increased. There is a need for more comprehensive studies to contribute and support the quality of life, care, education of individuals with diabetes and heart disease, and the practices of health professionals on the prevention or early detection of hypoglycemia