Algılanan modern liderlik tiplerinin çalışan iş doyumuna etkisi
The effect of perceived modern leadership types on employee job satisfaction
- Tez No: 719423
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNGÖR HACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Working individuals, modern leadership types, job satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, çalışan bireylerde algılanan modern liderlik tiplerinin iş doyumu üzerindeki etkisini inceleyebilmek adına yapılmıştır. Bu bağlamda araştırma kurgulanırken, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırma sürecinde Bursa ilinde, 252 çalışan bireye ulaşılmış ve uygulanan ölçekler ile katılımcıların algılanan modern liderlik tipleri ile iş doyumu düzeylerine ait veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS-22 istatistik programı kullanılmıştır. Bu doğrultuda, frekans ve yüzde analizi, faktör analizi, pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi gibi analizler yapılmıştır. Ayrıca, çalışan bireylerin algılanan modern liderlik tipleri ile iş doyumu düzeylerine ait tanımlayıcı istatistikler hesap edilmiştir. Araştırma sonunda, algılanan modern liderlik tiplerine ait toplam puan ile etkileşimci liderlik tipinin çalışanların iş doyumuna ait toplam puan ile mesleki doyum ve maddi doyum boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fakat tam serbestlik tanıyan liderlik tipi ile çalışanların iş doyumuna ait toplam puan ile mesleki doyum ve maddi doyum boyutları arasında anlamlı ilişki belirlenememiştir. Ayrıca, dönüşümcü liderlik tipinin çalışanların iş doyumuna ait toplam puan ve mesleki doyum boyutu ile anlamlı ilişkisi olmadığı ve fakat maddi doyum boyutu ile pozitif yönlü anlamlı ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak, algılanan modern liderlik tipleri bir bütün olarak, iş doyumu üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Etkileşimci liderlik tipinin bağımsız bir değişken olarak iş doyumu üzerinde anlamlı düzeyde etkisi tespit edilmiş iken tam serbestlik tanıyan liderlik ve dönüşümcü liderlik tipinin bağımsız bir değişken olarak iş doyumu üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kavramlar: Çalışan bireyler, modern liderlik tipleri, iş doyumu.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to examine the effect of perceived modern leadership types on job satisfaction in working individuals. In this context, while the research was being designed, the survey model, one of the quantitative research methods, was preferred. During the research process, 252 working individuals were reached in Bursa, and data on the perceived modern leadership types and job satisfaction levels of the participants were collected with the scales applied. SPSS-22 statistical program was used in the analysis of the obtained data. In this direction, analyzes such as frequency and percentage analysis, factor analysis, Pearson correlation analysis and multiple regression analysis were performed. In addition, descriptive statistics of the perceived modern leadership types and job satisfaction levels of working individuals were calculated. At the end of the research, it was concluded that there is a positive and significant relationship between the total score of the perceived modern leadership types and the total score of the job satisfaction of the transactional leadership type, and the dimensions of professional satisfaction and material satisfaction. However, a significant relationship could not be determined between the leadership type that allows full freedom and the total score of job satisfaction of the employees and the dimensions of professional satisfaction and material satisfaction. In addition, it was determined that the transformational leadership type did not have a significant relationship with the total score of the employees' job satisfaction and professional satisfaction, but had a positive and significant relationship with the material satisfaction dimension. In addition, perceived modern leadership types as a whole have a significant effect on job satisfaction. While it was determined that the transactional leadership type had a significant effect on job satisfaction as an independent variable, it was concluded that freedom-leaning leadership and transformational leadership type did not have a significant effect on job satisfaction as an independent variable.