Judoculara uygulanan core egzersizlerinin postür, denge ve ayak bilek kas kuvveti üzerine etkisi
Effect of core training exercises on balance, posture and ankle muscles strength in judo athletes
  1. Tez No: 719422
  2. Yazar: GÖKHAN KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: ayak bileği kuvveti, core egzersizleri, denge, judo, postür, ankle strength, balance, core exercises, judo, posture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı judoculara uygulanan 8 haftalık core egzersiz programının postür, denge ve ayak bileği kas kuvveti üzerine etkisini araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmaya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor judo branşı 20 erkek sporcu (yaş: 18.45 ± 2,32 yıl, boy: 1.73 ± 0,58 m, kilo: 68,62 ± 9,64 kg) dahil edilmiştir. 8 haftalık core egzersiz programı (CEP) öncesinde ve sonrasında denge, postür ve ayak bileği kas kuvveti ölçümü yapılmıştır. Denge ölçümü EasyTech LIBRA® denge ölçüm cihazı ile yapılmıştır. Denge çift bacak, dominant bacak ve nondominant bacak olarak ölçülmüştür. Postür ölçümü için Posture Screen Mobile App (PSM) kullanılmıştır. PSM uygulaması ile baş, omuz ve kalçanın anterior ve lateral yer değiştirme (shift) ve anterior açılaşma (tilt) değerleri ile göğüs kafesinin anterior yer değiştirme ve diz lateral yer değiştirme değerleri ölçülmüştür. Toplam anterior yer değiştirme ve açılaşma değerleri ile lateral yer değiştirme ve açılaşma değerleri kaydedilmiştir. Ayak bileği kas kuvveti ölçümü için Geratech Digital Force Gauge (GDF) kas dinamometresi kullanılmıştır. Dominant ve nondominant bacak inversiyon, eversiyon, dorsi fleksiyon ve plantar fleksiyon kas kuvveti ölçülmüştür. Bulgular: CEP sonrası çift bacak, dominant ve nondominant bacak denge test skorlarında istatiksel olarak pozitif yönde anlamlı artış (p0,05). Ayak bileği kas kuvvet ölçümleri sonucunda nondominant bacak dorsi fleksiyon ile dominant-nondominant bacak plantar fleksiyon kas kuvvetinde pozitif yönde anlamlı artış (p0,05). Sonuç: Core egzersizleri sonucunda judocuların denge, postür ve kuvvet değerlerinde artış görülmüştür. Bu sebeple, core egzersizleri judocuların denge, postür ve kuvvetini geliştirmek için etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to examine the effect of 8 weeks core training exercises on balance, posture and ankle muscles strength in judo athletes. Method: The study's subjects were 20 male judo athletes (age: 18.45±2,32 years, height: 1.73±0,58 m, weight: 68,62±9,64 kg) from Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor. Before and after 8 weeks core training exercises balance, posture and ankle muscles strength testing was performed. Balance was measured using EasyTech LIBRA® stabilometric platform. Balance performed with double leg and single leg (dominant and nondominant). Posture was measured using Posture Screen Mobile App (PSM). Measurements using the PSM app were shift and tilt of the head, shoulders and hips; rib cage shift and knee shift. Also total shift and tilt values were measured. Ankle muscles strength was measured Geratech Digital Force Gauge (GDF) muscle dynamometer. Dominant and nondominant leg inversion, eversion, dorsiflexion and plantarflexion muscle strength was measured. Results: A statistically positive significant improvement was found in balance test scores (p0.05). A statistically positive significant improvement was found in nondominant leg dorsiflexion and dominant-nondominant leg plantarflexion muscles strength (p0.05). Conclusions: As a result of core exercises, an increase was observed in the balance, posture and strength values of judokas. Therefore, core exercises are an effective method to improve balance, posture and strength of judokas.