Periviabl dönemde preterm eylem ile HALP ve SII skorlarının retrospektif analizi
A retrospective study of HALP score and SII index in periviable preterm labor
  1. Tez No: 978622
  2. Yazar: AYCAN ELPEZE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİRAÇ ÖZALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Periviabl dönem, preterm eylem, SII, HALP, Periviable period, preterm labor, SII, HALP
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Preterm eylem, perinatal mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenleri arasındadır. Bu çalışmada, periviabl dönemde preterm eylem tanısı alan gebeler ile miadında doğum yapan sağlıklı gebelerin hemoglobin albumin lenfosit platelet (HALP) skorunun ve systemic immune-inflammation index'inin (SII) karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu değerlendirme ile preterm eylem olgularının takibi ve olası komplikasyonların öngörülmesine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel retrospektif tasarıma sahip. Araştırmaya, hastanemize başvuran ve periviabl dönemde preterm eylem tanısı alan ve ek hastalığı bulunmayan 32 gebe dahil edildi. Kontrol grubu olarak ek hastalığı bulunmayan miadında doğum yapan 32 gebe belirlendi. Preterm eylem grubunda tanı anındaki, kontrol grubunda ise gebeliğin periviabl dönemine ait biyokimyasal verilerden HALP ve SII skorları hesaplandı. Elde edilen veriler iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: ROC analizi sonucunda HALP skoru için kestirim noktası ≤23,5; SII indeksi için ise >1018,74 olarak belirlendi. HALP skoru için duyarlılık %43,75, özgüllük %84,37; SII indeksi için duyarlılık %75, özgüllük %71,87 olarak hesaplandı. Hasta grubunun HALP skor ortalaması, kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,033). SII indeksi ise hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı (p=0,0001). Sonuçlar: Erken doğum yapan gebelerde HALP skoru anlamlı şekilde düşük, SII indeksi ise anlamlı şekilde yüksek bulundu. Bu göstergelerin erken doğum riski taşıyan gebelerin belirlenmesinde kullanılabilir potansiyele sahip olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Preterm labor is one of the leading causes of perinatal mortality and morbidity. This study aimed to compare HALP and SII scores in cases of preterm labor during the periviable period and in term deliveries. It is considered that such evaluation may contribute to the monitoring of preterm labor cases and to the prediction of possible complications. Materials and Methods: In this retrospective cross-sectional study, 30 pregnant women diagnosed with preterm labor during the periviable period without comorbidities and 30 healthy pregnant women who delivered at term were included. For the preterm labor group, SII and HALP scores were calculated using serum parameters at the time of diagnosis. In the control group, the scores were calculated using laboratory data from the periviable period. The scores were then compared between the groups. Results: Cut-off values were determined for HALP and SII scores in predicting preterm labor. For HALP, a cut-off of ≤23.5 yielded a sensitivity of 43.75%, specificity of 84.37%, positive predictive value of 73.70%, negative predictive value of 60.55%, and a likelihood ratio (LR+) of 2.34. For SII, a cut-off of >1018.74 showed a sensitivity of 75%, specificity of 71.87%, positive predictive value of 72.70%, negative predictive value of 74.22%, and LR+ of 2.80. The mean HALP scores in the preterm labor group were significantly lower compared to the control group (p=0.033), while the mean SII values were significantly higher (p=0.0001). Conclusion: In patients with preterm labor, HALP scores were significantly lower and SII indices were significantly higher compared to the control group.