Madde kullanım bozukluğu olan bireylerde çocukluk çağı travmaları, bağlanma biçimleri ve zihin kuramı işlevleri arasındaki ilişkiler
The relationship between childhood traumas, attachment styles and theory of mind functions in individuals with substance use disorder
- Tez No: 719456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAY ÖNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Madde Kullanım Bozukluğu, Bağlanma Biçimleri, Zihin Kuramı, Çocukluk Çağı Travmaları, Substance Use Disorder, Attachment Styles, Theory of Mind, Childhood Trauma
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada Esrar kullanım bozukluğu, Metamfetamin kullanım bozukluğu ve Çoklu madde kullanım bozukluğu olan kişilerde ZK işlevleri, BB, ÇÇT'nın saptanması ve SK ile karşılaştırılması; ZK işlevleri ile BB ve ÇÇT arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Metamfetamin Kullanım Bozukluğu tanısı konulan 20 gönüllü hasta, Esrar Kullanım Bozukluğu tanısı konulan 20 gönüllü hasta ve Çoklu Madde Kullanım Bozukluğu (metamfetamin, kannabis ve sentetik esrardan en az ikisini kullanan) tanısı konulan 20 gönüllü hasta ile 20 gönüllü sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara, Sosyodemografik veri formu, SCID-I( DSM-IV Eksen I bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme), BAPİ(Bağımlılık Profil İndeksi), İlişki Ölçekleri Anketi, Birinci ve İkinci Derece Zihin Kuramı testleri, İmayı Anlama Testi ve Pot Kırma Fark Etme Testi, Gözlerden Zihin Okuma Testi, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda Çoklu madde grubu, metamfetamin grubu ve esrar grubunun, İÖA korkulu alt ölçek puan ortalamalarının SK grubunun puan ortalamasından istatistiksel açıdan anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur( sırasıyla p=0,001, p=0,001, p=0,024). Esrar grubunun ZK Total puan ortalamasının, çoklu madde ve metamfetamin gruplarının puan ortalamasından istatistiksel açıdan anlamlı derecede daha yüksek olduğu gözlenmiştir(sırasıyla p=0,011, p=0,003). Çoklu madde ve metamfetamin grubunun Duygusal İstismar alt ölçek(sırasıyla p=0,038, p=,015) ve ÇÇTÖ-Toplam puan(sırasıyla p=0,026, p=,032) ortalamalarının esrar grubunun puan ortalamasından istatistiksel açıdan anlamlı derecede daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Çoklu Madde grubunda; İÖA Güvenli alt ölçek puan ortalaması ile GZOT-Pozitif puan ortalaması arasında anlamlı seviyede negatif korelasyon olduğu tespit edilmiştir(p=0,003). Metamfetamin grubunda; İÖA güvenli alt ölçek puan ortalaması ile imayı anlama test puan ortalaması arasında pozitif korelasyon gözlenmiştir(p=0,019). Esrar grubunda; BAPİ toplam puan ortalamaları ile imayı anlama test puan(p=,018) ve ZK Total puan(p=0,017) ortalamaları arasında anlamlı seviyede negatif korelasyon olduğu bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda madde kullanan kişilerde azalmış zihin kuramı işlevleri ile güvensiz( kayıtsız- korkulu) bağlanma biçimleri ve ÇÇTÖ total ve bazı alt ölçeklerinde puan ortalamalarının SK ile karşılaştırıldığında daha fazla olması ile ilişkili bulunmuştur. Madde kullanım bozukluğu olan bireylerde Bağlanma Biçimleri, ZK ve ÇÇT arasındaki ilişkilerin çok daha ayrıntılı değerlendirildiği çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: : The aim of this study is to investigate and compare the theory of mind functions, attachment styles, childhood traumas among individuals with cannabis use disorder, methamphetamine use disorder, multiple substance use disorder, and healthy controls; and to examine the relationships between theory of mind functions, attachment styles and childhood traumas. Material and Methods: The study included 20 voluntary patients diagnosed with methamphetamine use disorder, 20 voluntary patients diagnosed with cannabis use disorder, and 20 voluntary patients diagnosed with multiple substance use disorder (using at least two of the substances among methamphetamine, cannabis and synthetic cannabis) and 20 healthy controls. Sociodemographic data form, SCID-I (Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders), BAPI (Addiction Profile Index), the Relationship Scales Questionnaire (RSQ), the First and Second Order False Belief Tests, the Hinting Test, the Faux Pas Test, the Reading the Mind in the Eyes Test (RMET), the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) were administered. Results: In our study, it was found that the mean scores of the multiple substance group, the methamphetamine group, and the cannabis group for the RSQ fearful subscale were statistically significantly higher than the mean scores of the HC (health control) group (p=0.001, p=0.001, p=0.024, respectively). It was observed that the mean ToM Total score of the cannabis group was statistically significantly higher than the mean score of the multiple substance and methamphetamine groups (p=0.011, p=0.003, respectively). In multiple substance group and methamphetamine group, the emotional abuse subscale (p=0.038, p=.015, respectively) and the CTQ-Total score (p=0.026, p=.032, respectively) were statistically significantly higher than the mean scores of the cannabis group. In the multiple substance group; there was a significant negative correlation between the mean scores of the RSQ secure subscale and mean scores of the RMET-Positive (p=0.003). In the methamphetamine group; a positive correlation was observed between mean scores of the RSQ secure subscale and the mean scores of the hinting test (p=0.019). In the cannabis group; it was found that there was a significant negative correlation between the mean scores of the BAPI total and the mean scores of the hinting test (p=.018) and between the mean scores of the ToM Total (p=0.017). Conclusion: In our study, it was found that the mean scores of insecure (dismissing-fearful) attachment styles, the mean scores of the total and certain subscales of CTQ was higher, and theory of mind performance was decreased in individuals with substance use compared to HC. Future studies are needed to elaborate the relationships between attachment styles, theory of mind, and childhood trauma in individuals with substance use disorder.