Gölge bankacılığının Türk bankacılık sektörünün performansı üzerine etkisi
The effect of shadow bankıng on the performance of the Turkısh bankıng sector
  1. Tez No: 719470
  2. Yazar: BERAT AYPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gölge Bankacılık, Bilanço Dışı İşlemler, Banka Performansı, GMM, Shadow Banking, Off Balance Sheet Transactions, Bank Performance, GMM
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bankacılık sektörünün bir parçası olan gölge bankacılık, risk yönetimi ve performansa etkisiyle Türk Bankacılık sisteminde yerini almıştır. Bu sistemin, özellikle 2008 Dünya ekonomik krizinden sonra ülkemizde de öneminin arttığı görülmektedir. Bu çalışmada gölge bankacılık türev finansal araçlar, taahhütler, emanet ve rehinli kıymetler vasıtasıyla incelenmiş olup, bankaların 2010 yılı ile 2019 yılları arasında aktif karlılığına, net faiz marjına ve öz kaynak karlılığına etkisi araştırılmıştır. Dinamik panel veri analizi sonuçlarına göre gölge bankacılık uygulamaları bankaları iflas riskine karşı koruduğu gibi karlılık durumlarını da olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Shadow banking, which is a part of the banking sector, has taken its place in the Turkish banking system with its impact on risk management and performance. It is seen that the importance of this system has increased in our country, especially after the 2008 World economic crisis. In this study, shadow banking has been examined through derivative financial instruments, commitments, escrow and pledged assets, and the effects of banks on return on assets, net interest margin and return on equity between 2010 and 2019 were investigated. According to the results of dynamic panel data analysis, it has been observed that shadow banking practices not only protect banks against the risk of bankruptcy, but also positively affect their profitability.