Muhasebe meslek mensuplarının finansal tutum ve davranışlarının belirlenmesi: Bartın ili üzerine bir araştırma
Determining financial attitudes and behaviors of professional accountants: A study on Bartın province
- Tez No: 719616
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN UYGURTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal tutum, Finansal davranış, Muhasebe meslek mensubu, Bartın, Financial attitude, Financial behavior, Professional accountant, Bartın
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Finansal tutum ve davranış kavramları Türkiye'de ve dünyada çok sayıda bilimsel çalışmaya konu olmuştur. Temel ekonomi kurallarından olan kıt kaynaklarla sınırsız ihtiyaçları giderme çabası başta olmak üzere yaşanan dönemsel ekonomik problemler bireylere finansal tutum ve davranış konusunda büyük bir farkındalık düzeyi sağlamaktadır. Bireylerin bireysel bütçelerini nasıl değerlendirdiği küreselleşen ve rekabetin yüksek olduğu günümüzde büyük önem taşımaktadır. Daha önce farklı sektörlere yönelik finansal tutum ve davranışlarla ilgili çalışmalar yapılsa da muhasebe meslek mensuplarına yönelik yapılan araştırma sayısı oldukça kısıtlıdır. Bu çalışmada muhasebe meslek mensuplarının finansal tutum ve davranışlarının demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak demografik özelliklerin bireylerin finansal tutum ve davranışları üzerinde bir farklılaşmaya yol açmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concepts of financial attitude and behavior have been the subject of many scientific studies in Turkey and in the world. Periodic economic problems, especially the effort to meet unlimited needs with scarce resources, which is one of the basic economic rules, provide individuals with a great level of awareness about financial attitude and behavior. How individuals evaluate their individual budgets is of great importance in today's globalizing and high competition. Although there have been studies on financial attitude and behavior for different sectors before, the number of studies on professional accountants is quite limited. In this study, it is aimed to determine whether the financial attitudes and behaviors of accounting professionals differ according to demographic factors. As a result, it has been determined that demographic characteristics do not cause a differentiation on individuals' financial attitudes and behaviors.