Bir hastanede tıbbi atık yönetiminde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Occupational health and safety practices in medical waste management in a hospital
- Tez No: 719867
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZ HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Hospitals, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi Atık Yönetimi, L Tipi Matris, Fine – Kinney Metodu, İSG, Kişisel Koruyucu Donanım, Medical Waste Management, L-Type Matrix, Fine-Kinney Method, OHS, Personal Protective Equipment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada ülkemizde ve tüm işletmelerde uygulanmaya koyulan iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinde bir hastanenin atık yönetiminde tıbbi atıkların toplanması, depolanması ve bertarafına kadar geçen süreç incelenmiştir. Yapılan çalışmada L tipi matris risk değerlendirmesi ve fine–kinney risk değerlendirme teknikleri kullanılarak, tıbbi atıklar ile ilgili riskler değerlendirilmiştir. Bu çalışma sonucunda, yapılan risk analizlerine göre (L Tipi Matris / Fine-Kinney), Fine Kinney metodunun Nace kodu 86.10.13, tehlike sınıfına özgü hastanelere uygun oluğu tespit edilmiş, bu tekniğin hastanelerde yapılan risk değerlendirmelerinde kullanılması tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the process leading up to the collection, storring and disposing of medical waste in the waste management of a hospital in occupational health and safety activities that are being implemented in our country and in all enterprises has been studied. In this study, risks related to medical waste were evaluated using L–type matrix risk assessment and fine-kinney risk assessment techniques. As a result of this study, according to the risk analyses performed (L-Type Matrix / Fine-Kinney), the Fine Kinney method was found to be suitable for hospitals specific to the danger class of Nace code 86.10.13 and it was recommended that this technique be used in risk assessments conducted in hospitals.