1980-2000 arası Türk romanında kimlik problemi
Identity problem in Turkish nowel between 1980-2000
  1. Tez No: 720025
  2. Yazar: KADRİYE ALEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH ANDI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, inanç, ideoloji, roman, toplumsal değişim, Identity, belief, ideology, novel, social change
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 593
Özet
1980-2000 arasında, Türk siyasi ve toplumsal hayatındaki yapılanmanın bir neticesi olarak ideolojik kimlik aşınmalarının, yeni toplumsal ve bireysel kimlik taleplerinin iz düşümünü bulmak mümkündür. 1980 sonrasında hem dünya hem de Türkiye konjonktüründeki kırılma ve dönüşüm, günümüz toplumunun şekillenmesine de zemin hazırlamıştır. Dolayısıyla bugünün problemlerini kavramak için o dönemde inşa edilmeye başlayan kimliklere yakından bakmak gerekmektedir. Bu çalışmanın konusu, kültürel hafızayı oluşturmada ve yönlendirmede önemli araçlardan biri olan roman türünün, 1980-2000 arasında Türk toplumunda ortaya çıkan yeni kimlik taleplerinin inşasında ne derece rol oynadığının tespitidir. Kimlik, sosyal bilimlerin tartışmalı alanlarından biri olduğu için, çalışmada öncelikle kavramın sosyolojik açımlamalarına yer verilmiştir. Sonrasında 1980 döneminin Türk siyasi ve kültürel hayatındaki etkileri merkezinde yaşanan toplumsal değişimin ne türden kimlik taleplerini barındırdığı göz önüne alınarak konuyu bu yönde ele alan romanlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Between 1980-2000, it is possible to find a reflection of ideological identity wear and new social and individual identity demands as a result of the construction of Turkish political and social life. After 1980, the break and transformation of both the world and Turkey conjuncture also laid the groundwork for shaping today's society. Therefore, to understand today's problems, it is necessary to look closely at the identities that started to be built at that time. The subject of this study is to determine how the novel, one of the key tools for creating and directing cultural memory, plays a role in the formation of new identity demands that emerge in the Turkish community between 1980-2000. Since identity is one of the controversial areas of social science, the study primarily includes sociological revelations of the concept. In the aftermath, considering what kinds of identity demands the social change, which occured under 1980-era effects of the Turkish political and cultural life, has had, the novels that discussed the issue in this direction were examined.