Yeşil Keynesçilik ve Yeşil Keynesçi araçların panel veri yöntemiyle analizi: OECD ülkeleri örneği
Green Keynesianism and an analysis of Green Keynesian tools by panel data method: Example of OECD countries
  1. Tez No: 720024
  2. Yazar: METİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Keynesçilik, Yeşil yeni düzen, İklim değişikliği, Çevre vergisi, Yenilenebilir enerji, Green Keynesianism, Green new deal, Climate change, Environmental tax, Renewable energy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Yeşil Keynesçilik kamu öncülüğünde çevresel sorunlar yanında istihdamda yaşanan sorunları çözmeyi amaçlayan çağdaş bir yaklaşımdır. Yeşil Keynesçiliğe göre bu karmaşık ve iç içe geçmiş sorunların aynı anda çözülebilmesi için sürdürülebilir politikalar uygulanmalıdır. Yenilenebilir enerji, eko-endüstri ve enerji verimliliği gibi alanlar Yeşil Keynesçilik için kilit önemdedir. Yeşil Keynesçilik bu alanlarda kamu ve özel sektör yatırımlarının artırılarak sıfır karbon hedefine ulaşılabilmesi için çeşitli araçlar kullanılmasını önermektedir. Bu araçların etkinliğinin değerlendirilebilmesi amacıyla 37 OECD ülkesinin 1994-2019 yılları arasını kapsayan 26 yıllık dönemi panel veri yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucuna göre çevre vergileri ve yenilenebilir enerjinin, karbon salınımlarının azaltılmasında olumlu etkisi olduğu görülürken modelde yer alan diğer değişken olan GSYH ise karbon salınımlarının artmasına neden olmaktadır. Bu yüzden fosil yakıtlara dayalı büyüme anlayışı hızlıca terk edilmeli ve yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında yatırımlar artırılmalıdır. Bu yatırımların finansmanı için ihtiyaç duyulan kaynak, fosil yakıt teşviklerinin durdurulması ve kamu öncülüğünde yeşil tahvil ihraç edilmesi gibi Yeşil Keynesçi araçlar kullanılarak sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Green Keynesianism is a contemporary approach that aims to solve the problems experienced in employment as well as environmental problems under the leadership of the public sector. According to Green Keynesianism, sustainable policies should be implemented in order to solve these complex and intertwined problems at the same time. Areas such as renewable energy, eco-industry and energy efficiency are key to Green Keynesianism. Green Keynesianism proposes the use of various tools in order to reach the zero carbon target by increasing public and private sector investments in these areas. In order to evaluate the effectiveness of these tools, the 26-year period of 37 OECD countries covering the years 1994- 2019 was analyzed with the panel data method. According to the results of the analysis, it is seen that environmental taxes and renewable energy have a positive effect on reducing carbon emissions, while the other variable in the model, GDP, causes an increase in carbon emissions. Therefore, the approach of fossil fuel based growth should be abandoned quickly and investments in renewable energy and energy efficiency areas should be increased. The resources needed to finance these investments should be provided using Green Keynesian instruments such as stopping fossil fuel subsidies and issuing publicly led green bonds.