Yeni bir sosyo-ekolojik sorun olarak iklim göçü
Climate migration as a new socio-ecological problem
  1. Tez No: 720026
  2. Yazar: ŞİFA DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN REYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Global Warming, Climate Change, Migration Theories, Climate Policies, Climate Migration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde antropojenik faaliyetlerden ötürü dünya yüzeyi ısınmaktadır. Yeryüzünün ısınmasının sebebi olarak bilimsel araştırmalar insan faaliyetlerini ve buna ek olarak sanayileşme sonucu zararlı gazların atmosferde olması gerekenden fazla birikmesini göstermektedir. İklim değişikliği ekolojik dengenin bozulmasına yol açarak ekosistemi tahrip etmeye başlamıştır. Küresel iklim değişikliği bundan dolayı kuraklık, çölleşme, buzulların erimesine bağlı olarak deniz seviyesinin yükselmesi ve sel felaketleri gibi ciddi sorunlara neden olmaya başlamıştır. Bu sorunlar insanların ve diğer biyolojik türlerin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecek felaketleri de beraberinde getirmektedir. Ayrıca iklim değişikliği toplumsal alanda da ciddi sorunlar ortaya çıkarma eğilimi taşımaktadır. Bu sorunlardan en önemlisi iklim değişikliğine bağlı olarak gerçekleşen/gerçekleşmesi beklenen göçlerdir. Bu çalışma dünya yüzeyinin gittikçe ısınmasından kaynaklı yaşanacak iklim değişikliği ve göç ilişkisi üzerine yapılmıştır. İklim değişikliği insanların yaşam alanlarının bozulmasına neden olmaktadır. Ayrıca iklim krizi arttıkça çeşitli meteorolojik afetlerin sıkılığının ve yoğunluğunun artmasıyla insanlar yerlerinden olmaktadır. Bu çalışmanın konusu, küresel ölçekte insanların doğal yaşam alanlarının bozulması sonucu yer değiştirmeye zorlanması ve iklim değişikliğinin göç kuramına yeni bir olgu olarak girmesi üzerinedir. Bu çalışma sonucunda insanların iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden dolayı göç etmek zorunda kaldığı ve yeterli tedbirler alınmazsa iklim değişikliğinin kitlesel göçlere neden olacağı sonucuna varılmıştır. Son olarak da hâlihazırda yaşanmaya başlayan bu göç hareketliliğini önleme çalışmalarına ve gelecek senaryolarına değinilmiştir. İklim krizini durdurmak için hükümetler ve uluslararası kuruluşlar vakit kaybetmeden harekete geçmelidir. Bu çalışma literatür taraması yapılarak oluşturulmuştur ve çalışmada daha önceden yapılan bilimsel araştırmalardan, projelerden ve araştırma raporlarından yararlanılmıştır. Anahtar Kavramlar: Küresel Isınma, İklim Değişikliği, Göç Teorileri, İklim Politikaları, İklim Göçü
Özet (Çeviri)
Today, the earth's surface is warming due to anthropogenic activities. As the reason for the warming of the earth, scientific research shows that human activities and in addition because of industrialization, harmful gases accumulate in the atmosphere more than it should be. Climate change has started to destroy the ecosystem by causing the deterioration of the ecological balance. Therefore, global climate change has started to cause serious problems such as drought, desertification, sea level rises due to melting of glaciers and flood disasters. These problems also bring disasters that will negatively affect the lives of humans and other biological species. In addition, climate change tends to cause serious problems in the social field. The most important of these problems is the migrations that occur or are expected to occur due to climate change. In this study, climate change, which is expected to be experienced due to the warming of the earth's surface with each passing day; and the migration relationship that may arise as a result. As it is known, climate change causes the deterioration of people's living spaces. What's more, due to the increase in the climate crisis, people are displaced by the increasing frequency and intensity of various meteorological disasters. The subject of this study is the forcing of people to relocate because of the deterioration of their natural habitats on a global scale and the inclusion of climate change as a new phenomenon in the theory of migration. As a result of this study, it was concluded that people had to migrate due to the negative effects of climate change and that if adequate precautions are not taken, climate change will cause mass migration. In conclusion, the efforts to prevent this migration movement, which has already started, and the possible scenarios in the future are mentioned. Governments and international organizations must act immediately to stop the climate crisis. This study was created by reviewing the literature and in the study, previous scientific research, projects and research reports were used.